Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Palatáblától a táblagépig

JEGYZET - "Elég egy jó eszköz, egy jó mentor – és otthonunkba jön a világ."
Egy napilapnak nincs nagyobb érték, mint a tájékozott olvasó. Aki eligazodik a világ dolgaiban, tudja, hol találja meg a lényeges információkat, ismeri a közösséget, amelyben él, és tenni is hajlandó érte. Hisszük, hogy Csongrád megye vezető médiumának szerepet kell vállalnia az olvasóvá nevelésben.

Lapunk azt vallja: az olvasás tudás, a tudás érték. És a tudás ma már bárhol a miénk lehet, nem kell nagyvárosba, külföldre zarándokolni érte, távol a családtól, az otthontól. Elég egy jó eszköz, egy jó mentor – és otthonunkba jön a világ.

A Vodafone és lapunk ezt akarja bizonyítani a Maroslele Okos Falu projekttel. Olyan programot álmodtunk meg, amelyhez hasonló távközlési szolgáltató és sajtótermék összefogásából még nem valósult meg. Partnernek olyan Csongrád megyei kistelepülést kerestünk, ahol az oktatásnak jelentős hagyományai és reményteljes jelene van. Maroslele minden feltételnek megfelel, ráadásul éppen idén ünnepel tiszteletre méltó jubileumot: 180 éves a helyi oktatás.

Az évforduló előtt tisztelegve Palatáblától a táblagépig címmel tegnap átfogó oktatási programot indítottunk a településen. Az évnyitón a Vodafone 30 tabletet, hordozható számítógépet adományozott Maroslelének, mobilinternet-hozzáféréssel. Az eszközöket az iskola diákjai és a település lakosai használhatják majd. Hetente egy alkalommal szerkesztőségünk munkatársai tartanak foglalkozást a helyieknek, akik megtanulhatják, milyen forrásokból tudnak biztonságosan hasznos tudáshoz jutni, hogyan kell kezelni, irányítani a modern információs csatornákat, a közösségi oldalakat, az internetes szabadlexikont.

Talán néhány szülő ezt hallván felszisszen: így is épp eleget ül a gyerek a számítógép előtt. Nem azt szeretnénk, hogy a fiatalok még több időt töltsenek a virtuális világban – az a célunk, hogy az eltöltött idő hasznos legyen számukra.

Oktatási programunk első vizsgája a szeptember 20-án kezdődő Lelei Napokon lesz: a rendezvényhez kapcsolódva fotópályázatot hirdetünk a településen, amelyhez már hasznosítani lehet a tanultakat. Októbertől pedig indul „Az én Maroslelém" akció: az itt élők fotóiból videomontázs készül, azzal a céllal, hogy minél többen megosszák a világhálón, és ezáltal megismerjék a települést. Ha sikerrel járnak a marosleleiek, a Vodafone Mikulása újabb értékes ajándékot hoz december 6-án az itt élőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Söröző Messiások

"Minden szegedi polgárnak érdeke, hogy tele legyen a Dugonics tér semmittevő egyetemistákkal." Tovább olvasom