Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Panel, mindörökké

"Még emlékszem a rendszerváltás körüli pesszimista jóslatokra, hogy az első, a 60-as, 70-es években felhúzott panelházak majd nem húzzák sokáig."
Még emlékszem a rendszerváltás körüli pesszimista jóslatokra, hogy az első, a 60-as, 70-es években felhúzott panelházak majd nem húzzák sokáig. Még 20-30 év, és vagy műszakilag mennek teljesen tönkre, vagy kiköltöznek belőlük az emberek: lebontják őket, akárcsak másutt, Nyugat-Európában. A tévéhíradók is levetítettek időnként látványos robbantásokról szóló filmkockákat, leomló betonfalakat mutattak, ha jól emlékszem, Franciaországból.

A megjósolt vég nem következett be, pedig 20 év elröpült. Már Európában sem robbantanak, inkább felújítják a lakótelepeket – szintén állami támogatással –, azokat persze, amelyek nem néptelenedtek el. Mert vannak olyanok is, főleg Németország keleti felén, amelyek az egyesítést követő években, a Nyugatra vándorlás miatt a szó szoros értelmében kísértetvárossá váltak.

Mi kis ország vagyunk, nincs népvándorlás, a lakásnak, mint az emberek életének főművének, örökké kell tartania. A házgyári technológiáról pedig bebizonyosodott, hogy a vártnál jobban ellenáll az idő vasfogának. Sem szaklapokban, sem az interneten nem olvasni mostanság, hogy bármiféle katasztrófa fenyegetne, igaz, az állandó felújításokat, karbantartásokat nem kerülhetik el a lakótelepek.

Az állandó felújítás fogalmát pedig nem merítheti ki a puszta hőszigetelés. A hőszigetelés csak egy lépés a további munkálatok sorában: megszépülhet az épület külseje, javulhat az emberek komfortérzete, miközben csökkennek a rezsiköltségek. Utána azonban el kell gondolkodni, hogyan lehetne a fűtést korszerűsíteni. Hogyan lehetne azt megoldani, hogy ne a messzi távolból, egy hőközpontból érkezzen az energia, hanem a házban lévő kazánból? És akkor még a többi vezeték, csőrendszer kicseréléséről nem is beszéltünk.

Óriási pénzek mozdultak meg eddig a lakótelepek felújításáért, hatalmas összegeket tett le az állam, az önkormányzatok, de az emberek is mélyen a zsebükbe nyúltak. Egyelőre nem látni a folyamat végét. Olyan ez, mint amikor valaki egy régi házat kezd el felújítani, és közben jön rá, hogy szinte mindent ki kell cserélnie. Ráadásul állami támogatás nélkül.

Olvasóink írták

  • 2. picaso 2009. február 08. 10:29
    „Az a szomorú az egészben , hogy az állam olyanra ad pénzt, vissza ne térítendőt ami nem érdemli meg.
    Minden vevő tudta, mit vett meg és ezért mivel kell számolnia. Tehát fölösleges pénzkidobás az egész, vagy csak így akarják az embereket maguk mellé állítani, miközben az ország pénzét herdálják. Azokét az emberekét akik nem panelben laknak. Ezért nem tartom fer-nek ezt az egészet.”
  • 1. Teo 2009. február 05. 19:23
    „Az lessz a szép, mikor a szépen felújított panelok, összedőlnek.A betonelemeket a belőlük kiálló vasak összeheggesztése tartja össze. Az is korodál, majd elporlad. Hiáda az új ablak, meg a hungarocel .

    Egy öreg ladát hiába fested újra , cseréled ki az ülések huzatát, rohad a festék alatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikopott a Mátrix-nemzedék

"Két valóság létezik. Az egyik mindennapi életünk – a másik az, ami mögötte van. Az egyik… Tovább olvasom