Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Panelbelső

"Ilyen panel is van, meg olyan is. Ha nem vasvillával hányták volna össze, talán mind jó lenne. A legtöbbjét úgy átjárja a huzat, ha az előszobába szélkereket szerelnénk, talán az egész család áramszükségletét fedezné."
Ilyen panel is van, meg olyan is. Ha nem vasvillával hányták volna össze, talán mind jó lenne. A legtöbbjét úgy átjárja a huzat, ha az előszobába szélkereket szerelnénk, talán az egész család áramszükségletét fedezné. Energiaválságos időkben áldás lenne az ilyen adottság, a baj csak az, hogy ellenzéki Sándor-József-Benedeket játszik velünk. Nem zsákban hozza a meleget, hanem kifelé viszi. Mi meg csak fűtűnk, csak fűtűnk, és fizetünk. Eljutottunk oda, patika után a langyosítás a legdrágább. Igazi melegre legtöbb helyen nem futja.

Annak idején elvitatkozgattunk az építők főnökeivel. Olyan jámbor kívánságaim lettek volna csupán olvasóink nevében, hogy a két panel teodolitos összeillesztése után hagyják el a gumiszalag behúzását, csapjanak inkább egy vödör maltert a fúgákba. Hogyan képzelek én ilyen marhaságot? Mi a nagy szovjet példával megnemesített francia panelt vettük át, ideológiai eltévelyedés lenne malterral keresztezni. Revizionizmussal érne föl.

Hajszálra így voltunk a marxizmussal is. Addig-addig nemesítették, amíg teljesen elkorcsosult. Azóta viszont láthatom tulajdon két szememmel, munkanélküliségi rátáinkat erősen javítja a panel. Szépen elnyújtott hosszú házban lakunk, fél falu beleférne. Évente fölássák az alagsorát, mert hol a meleg víz csövét eszi meg a rozsda, hol a hidegét. Sok jó munka, sok jó pénzért. Aztán: mivel az esővíznek nem kívülre rakták a leeresztő csöveit, hanem a lakások belsejébe, tavaly följött az alant lakó Anti, hogy őket önti ki a víz, pedig ürgéhez még csak nem is hasonlítanak. Éppen kifestették a lakást, és ott a mocsok. Erőnek erejével azt állította, nálunk törött el az eternitcső, onnan folyik le hozzájuk.

Addig-addig vitatkozgattunk, amíg neki lett igaza. Jöttek a munkások, szétverték a beugrónkat, kidobták a csorba csövet, megtoldották műanyaggal, és beragasztották. Hol keresnék a kenyerüket, ha nem nálunk? És rajtunk. Itt van éppen a panelprogramnak nevezett házbeöltöztetési akció. A panelhézagokat először alpinisták tömködték be, sokkal drágábban, mint amennyibe a vödör malter került volna, most meg szigetelőlemezekkel borítják be az egészet. Akkora nyüzsgést hozott a ragasztós építőiparba, még ekkorát se láttunk. Nekünk még nincsen alkalmunk se dicsérni, se kárhoztatni ezt a módszert, mert mi a szövetkezeti demokrácia örökölt törvénye szerint ebben is a legutolsók leszünk. Száz szónak is egy a vége, panelprogram legalább van.

És ezt éppen Anti juttatta eszünkbe. Tavasztól a tél első leheletéig cserepes virágaink az erkélyt uralják. Ilyenkor szoktunk megszorulni kicsikét, mert névnapok és születésnapok úgy megsokszorozzák számukat, mi akár ki is költözhetnénk, hogy elférjenek idebent.

Alászálltam a napokban, megkérdezni, hol lehetne szerezni olyan helyre kis állványt, amilyenre ők rakják virágjaikat? Hohó! Azt még Stikáék hagyták itt, se égen, se földön nem találnám párját. Kitaláltam, hogyan tudnék összeütni egyet. Innen-onnan összejöttek a hozzávalók, csavarok is teremtődtek, állt is már, de egy kicsit nyagda lett. Földrengést tudott játszani akkor is, ha a szökőár malájföldön riogatta az emberiséget.

Akkor jött föl testvéri segítő jobbjával és kicsike akkumulátoros fúrócskájával Anti. Fűrészeltünk, kalapáltunk, fúrtunk is faragtunk, amíg úgy nem állt a toldott-foldott alkotmány, mint Katiban a gyerekáldás. Ne hencegjünk, pontosítsunk: majdnem úgy áll. Kitölti a vasárnapi fél napot ez az elcsevegős kis munka, miközben szikrát hány a szomszéd feje: mi már elindítottuk a panelbelső-programot. Mert a beöltöztetés utcára szól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külön úton

"Aligha van az orvoslásnak olyan területe, melyen a közmegegyezés erősebb lábakon állna, mint éppen… Tovább olvasom