Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Panelprogram

"Magyarországon ma mintegy kétmillió ember él lakótelepi környezetben, jórészt 30 évesnél idősebb házban. Már a rendszerváltozás időszakában látni lehetett, hogy ez a romló komfortú lakástömeg lassan olyan problémává válik, amelynek társadalompolitikai következményei lehetnek."
Magyarországon ma mintegy kétmillió ember él lakótelepi környezetben, jórészt 30 évesnél idősebb házban. Már a rendszerváltozás időszakában látni lehetett, hogy ez a romló komfortú lakástömeg lassan olyan problémává válik, amelynek társadalompolitikai következményei lehetnek. Elvégre hogyan lehet jövőjében bízó adófizető valaki, akinek családja vacsora közben csak sorban tud ülni az ablak előtt, akinek lakásában megszokott a csótányjárás, nyáron is távfűtést kell fizetnie, és befúj a szél a konyhaablakán.

Kétmillió ember gondja akkora mértékű, hogy azt a politika nem hagyhatja figyelmen kívül: a ciklusokon átnyúló programokban eddig mintegy 8500 lakás felújítását támogatta az állam. A Széchenyi-terv után a Medgyessy-kormány is meghirdette panelprogramját; 2004-ben ugyan elvitte egy megszorító csomag az erre címzett állami pénzt, de a választások közeledtével a 2 milliárd előkerült a 2005-ös költségvetésben, sőt a Gyurcsány-kormány további 6 milliárdot szavazott meg a következő ciklusra átnyúló 2006-os évre.

A lakótelepi környezetükkel elégedetlen emberek számára most ismét komoly lehetőség nyílt arra, hogy ha a panelek építészeti sablonjain nem is, de épületük, életterük minőségén javítsanak. Az egyenlő részben állami, önkormányzati és önerős finanszírozású felújításokra szóló pályázaton Szegeden már 74 lakótelepi társasház adta be jelentkezését. A Panel Plusz program azt is lehetővé teszi, hogy olyan lakók is vállalhassák a felújítás önerejét, akik egy banki hitellehetőség révén tizenöt éven át havonta legalább 2900 forintot tudnak törleszteni.

De még a következő ciklusra átígért költségvetési pénz is csak annyira elegendő, hogy az ország majdnem 800 ezernyi lakótelepi lakásából legfeljebb 20 ezret lehet felújítani. A panelnegyedek problémája előre láthatóan még éveken át a szavazatokra érzékeny bal- és jobboldali ráígérések függvénye lesz, és idővel számolni kell azzal is, hogy a hitelfelvételek miatti eladósodás növekszik. Ennél is messzebb mutató gond az, hogy a legrosszabb állapotú házakban jellemzően olyanok laknak, akiknek még a kedvező kamatozású kölcsön felvétele is nehéz, és így a mostani program csak a panelfelújítások legkönnyebben elérhető sikereit célozza meg.

Ugyancsak politikai számítás áll amögött, hogy a korábban egyenkénti lakásokra igénybe vehető állami támogatást olyan rendszer váltotta fel, amely egyenlőtlen helyzetbe hozza a kistelepüléseken vagy külső kerületekben, nem társasházban lakó embereket, akikre nem költ az állam, hogy kedvező hitellel felújításba kezdjenek. Rossz állapotú lakásokban a lakótelepeken kívül is élnek emberek, de balszerencséjükre róluk nem feltételezi senki, hogy azonos szavazótáborba tartoznának...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcavizek

"Az is baj, ha sok van valamiből, meg az is, ha kevés. Hajszálra így vagyunk az esővel is." Tovább olvasom