Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Pánik, kampány

"A magyar szokásoktól eltérően például a szegedi, makói, kiszombori, apátfalvi patikákban senki nem keresett ellenszereket – rajtam kívül. Mert én bizony venni akartam, gyorsan két-három adagot is, előttem, mint kiderült, senki más. A magyar emberek a több tízmilliós halálos áldozattal való riogatás ellenére nyugodtak, a csehektől eltérően nem pánikolnak."
Az utóbbi idők talán legfontosabb, egyben legmegnyugtatóbb hírét jelentette be tegnap az egészségügyi tárca vezetője a madárinfluenzával kapcsolatban. Rácz Jenőt, majd meglátják, érdemes szó szerint idézni: „Hetente 500 ezer adag oltóanyag gyártására van kapacitás Magyarországon, ez a kapacitás olyan szintre növelhető, hogy nemcsak a 10 millió magyar állampolgárt tudjuk belőle ellátni (...), ha igény van rá, exportálni is képesek vagyunk belőle".

A minisztert azért is volt nagyon fontos idézni, mert például a Romániától sokkal távolabbi csehországi patikákból a romániai és a törökországi járványveszély hírére elfogytak a madárinfluenza elleni gyógyszerek. Csehország bepánikolt.

A Romániában a hét végén már egyszer kimutatott, de szerdára valamilyen megmagyarázhatatlan módon elveszített, csütörtökön pedig ismét megkerült madárinfluenza-vírus hallatán nálunk senki nem rohamozta meg a gyógyszertárakat. A magyar szokásoktól eltérően például a szegedi, makói, kiszombori, apátfalvi patikákban senki nem keresett ellenszereket – rajtam kívül. Mert én bizony venni akartam, gyorsan két-három adagot is, előttem, mint kiderült, senki más. A magyar emberek a több tízmilliós halálos áldozattal való riogatás ellenére nyugodtak, a csehektől eltérően nem pánikolnak.

De hogy mégse legyünk teljesen nyugodtak, és a fél ország ne nézhesse felhőtlenül csütörtök este 20 óra 20 perctől egyik kedvenc műsorát (Barátok közt), arról Gógl Árpád, a Fidesz szakpolitikusa gondoskodott. Őt is érdemes szó szerint idézni, ugyanis az Orbán-kormány egyik egészségügyi minisztere arra figyelmeztetett, hogy „a jövő évi költségvetésben a járványügyi és tisztiorvosi kassza 2,6 milliárddal kisebb, a gyógyító-megelőző kassza pedig 30 milliárddal lett kisebb, és a gyógyszerkassza is csökkent. Tehát szép a terv, de a mögé tett pénz nincs meg."

Most akkor mi van? Kinek higgyünk? Már a madárinfluenza is kampánytéma? És melyikük kampányolt, a jelenlegi vagy a volt miniszter? A baloldal vagy a jobboldal? Ezt ki és mi dönti el? Honnan tudjuk meg?

Sok, sok megválaszolatlan kérdés – a pánik első jelei. Oda a gondtalan nézés: Barátok közt.

A két politikusra hallgatva megmondom, mit kell tenni: Menjen mindenki a gyógyszertárakba! Senki ne menjen a gyógyszertárakba!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krőzusok klubja

"Büszke, gyanakvó és hiú. Így jellemzi Hérodotosz Krőzust, a királyt, aki rendkívüli gazdagságával… Tovább olvasom