Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Parkoló, hej!

JEGYZET - "Aki autózik, annak pénzbe kerül a szerviz, a benzin és a parkolás is."
Kezdek szegedi lenni, gyüttmöntből mára lokálpatrióta lettem. Mégis gyakran irigylem a budaiakat és az egrieket: megnyugtató lehet a változatlanságot sugalló középkori épületek között létezni! Nálunk, Szegeden a nagy árvíz és az utána következő kényszerűség, a jogos igény, illetve a felelőtlen kapkodás megoldotta a modernizálás problémáját. Ma már egyedül az alsóvárosi templom és a Dömötör-torony középkori, még a várnak is csak a legfiatalabb bástyája látható.

Ha a város legrégebbi utcáján, a Szentháromságon járok, rendre eszembe jut, mennyire természetes egy település folyamatos változása. Magától értetődő, hogy eltűnnek a régi lakóházak és újak épülnek, hiszen senki nem szeretne kevesebb komfortot az addiginál. Csak az terjed el tartósan, ami nemcsak tetszetős, hanem egyúttal praktikus is.

Tipikusan ilyen a technikai eszközeink közül a gépkocsi. Mondják: előtte is volt élet, de ezt egy mai fiatal nehezen képzeli el. A mi magának való világunkban nehezen mondunk le önként az autó kényelméről, holott bizonyos helyzetekben abszolút ésszerű lenne. Ha tehetjük, inkább a saját kasztninkban melegedünk egy-egy dugóban ülve, semmint morgó, izzadó embertársainkat szagoljuk a villamoson vagy a buszon.

Szemlátomást egyre több az autó, bár az is biztos, hogy az emelkedő benzinárak miatt ezeket mind kevesebben használják. Akkor miért zsúfolt a Tisza-part, miért parkolnak tucatnyian a Korányi fasor parkjában, és miért konganak az ürességtől a parkolóházak? Hát azért, mert a park és a rakpart ingyen van, és mert állítólag nincs elég parkolóhely. A parkolóházért pedig fizetni kell, és, tegyük hozzá, mindenki a bejárathoz legközelebb szereti letenni az autóját. Meg kellene végre barátkoznunk a gondolattal, hogy mindenért fizetni kell, vagyis aki autózik, annak pénzbe kerül a szerviz, a benzin és a parkolás is. Akármennyire más ivódott a zsigereinkbe a rendszerváltás előtti évtizedekben. Be kell látnunk, hogy csak mások rovására lehetünk élelmesek. Hiába igaz, hogy a parkolási díj bosszantóan magas a mi fizetésünkhöz képest, a kényszer (akárcsak a víz) nagy úr.

Figyeljük csak meg, hogy átszabja majd a parkolási szokásokat, ha bekerítik a Korányi fasori parkot, vagy ha lezárják a rakpartot! Például azért, mert a Tisza kilép az úttestre, vagy mert elkezdik átépíteni a partfalat. Ismétlem: a kényszer nagy úr.

Olvasóink írták

 • 2. havranek 2013. március 25. 20:59
  „Jónak is tűnhet ez az írás de van egy kis "bibi".
  Mert a város vagyona az a város polgárainak osztatlan közös tulajdona ezt a törvény így írja le . A város vagyonával a közgyűlés a tulajdonos MEGBÍZÁSÁBÓL gazdálkodik ! Tehát a parkolódíjat a megbízott a tulajdonosra veti ki !?
  És akkor arról még nem is beszéltünk ,hogy mindennek ki a haszonélvezője, úgy durván megközelítve a parkoló cég vezetőin kívül senki . Felmerül a kérdés miért is csináljuk ?”
 • 1. czindi 2013. március 25. 20:12
  „"Meg kellene végre barátkoznunk a gondolattal, hogy mindenért fizetni kell, " még az ilyen "töpfszli" cikkekért is...Tudod, kedves, annó a mi ellopott pénzünkből épült föl ez a város ( mármint amikor 155-1800 forintot kaptunk "fizetség" gyanánt)
  teljesen gusztustalan, hogy most mások meg beszedik a pénzt...persze, Te akkor még nem voltál "lokálpatrióta", sőt azt hiszem, a világon sem igen voltál...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Démoni rezsi

"Mintha a kormány a maga mesebirodalmában a piac fölött állna." Tovább olvasom