Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Parkolóhiénák

"Kinyílik a bicska az ember zsebében, és fordul egyet a gyomra, amikor azt látja, hogy a sok milliót érő kocsiból életerős huszonéves, harmincas fiatalok pattannak ki akár az edzőterem felé igyekezve, autójuk ablakában pedig ott virít kékesen a rokkantigazolvány, amely ingyenes pakolásra jogosít. Ami persze nem az övék, hanem valakié. (Kapták, vették?)"
Kinyílik a bicska az ember zsebében, és fordul egyet a gyomra, amikor azt látja, hogy a sok milliót érő kocsiból életerős huszonéves, harmincas fiatalok pattannak ki akár az edzőterem felé igyekezve, autójuk ablakában pedig ott virít kékesen a rokkantigazolvány, amely ingyenes pakolásra jogosít. Ami persze nem az övék, hanem valakié. (Kapták, vették?) Tavaly Szegeden közel ötezer ilyen dokumentumot állítottak ki mozgásukban korlátozott embereknek. Az igazolvány arra jogosítja a betegeket, az őket szállítókat, hogy a fizetős pakolóban is joguk legyen járművükkel várakozni, amikor vizsgálatra, hivatali ügyintézésre tartanak. De csak akkor, ha a rokkant személyt viszik.
Ezzel szemben mi a gyakorlat? A dunántúli nagymama igazolványával Szegeden parkol a sportautós unoka, a Széchenyi téren rendszeresen cövekelő terepjáró ablakában Békés megyei rokkant igazolványa van kitéve, a biztonság kedvéért egy másik pedig a kesztyűtartóban lapul. Közismert szegedi fitneszedző rója az utcákat, ha megáll, nem bajlódik a parkolójegy érvényesítésével, ott a kék dokumentum az ablakban. A példákat lehetne még sorolni, de minek.
Európa számos országában, a jobbakban, elképzelhetetlen, hogy ilyen pofátlan módon éljenek vissza rokkantak igazolványával, nálunk meg szinte sikknek számít. Persze, véletlenül sem olyan elnéző közmegítélés alá esik, mint a bliccelés a buszon, ez lényegesen jobban felháborítja a jó ízlésűeket. Meg főleg azokat autósokat, akik megveszik az éves bérletet (a kombinált ára Szegeden nem kevés, 62 ezer forint!), vagy kifizetik a napi parkolójegy borsos árát, és nem találnak helyet – adott esetben az igazolvánnyal visszaélők miatt. Szegeden minden kilencedik parkoló autó ablakában ott a rokkantigazolvány. Tegnap a sajtóház előtt várakozó tizenöt kocsiból négyben láttam. Ilyen beteg lenne ez a város?
Ha már a morál olyan, amilyen, akkor a törvény eszközével kellene lépni az ügyben. Egyedül a rendőrök ellenőrizhetnek. Miért nem teszik gyakrabban? Ha a Stefánián álló autó igazolványa a mátészalkai, a forráskúti Kovács néni nevére van kiállítva, addig bilincseltessék le a kocsit, amíg nem teremtik elő Kovács nénit. Vagy találjanak ki valami mást. Jelenleg pénzbüntetés a vége, ha a visszaélésen rajtakapnak valakit. Szigorodhatna a jogszabály ezen a téren és talán az orvosi vizsgálat is, amely az igazolvány kiadását teszi lehetővé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely örök

"Most Mártély konzervatív tábora forrong, múlt héten a vásárhelyi KDNP tette. Nem, nem a baloldalt… Tovább olvasom