Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Parkosított lakásálmok

"Fanyalogni persze lehet. Ujjal mutogathatunk a repedező cserépre, megtalálhatjuk a salétromfoltot egy-egy ház sarkán. Azt is beírhatjuk a panaszlistába, hogy a szomszéd kutyája hangosabban vakkant, mint azt szeretnénk. Ám ettől még a lakópark a magyar városokban élők nagy többségének igenis vonzó álom."
Fanyalogni persze lehet. Ujjal mutogathatunk a repedező cserépre, megtalálhatjuk a salétromfoltot egy-egy ház sarkán. Azt is beírhatjuk a panaszlistába, hogy a szomszéd kutyája hangosabban vakkant, mint azt szeretnénk. Ám ettől még a lakópark a magyar városokban élők nagy többségének igenis vonzó álom.

Úgy tíz-tizenöt évvel ezelőtt, valljuk be őszintén, még fogalmunk sem nagyon volt arról, hogy mi rejtezik e fogalom mögött. Csupán a Nyugatról hazaérkezők élménybeszámolóiból hallhattuk ki, hogy mégsem a beton lakótelep a kéjek kéje, a komfortra vágyó ember álma. Aztán egyszer csak meglódultak a munkagépek, előbb a korábban sem a nyomorról elhíresült budai hegyekben, majd Pesten és vidéken is megkezdődtek a lakóparképítések.

Ahogy azt várhattuk, kicsit magyarosan. Sok parkból kispóroltak minden olyat, ami lakóparkká tesz egy ilyen házcsokrot. A nagyobb haszon érdekében az építési vállalkozók – tisztelet a kivételnek – minden beépíthető négyzetmétert be is építettek. A lakók sok parkban elmondhatják, hogy különösebb gond nélkül kifürkészik, vajon mit is főz a szomszéd házban élő vacsorára, no meg a beígért teniszpályák, uszodák, kondicionáló- és fitnesztermek is el-elmaradtak a kivitelezések során. Ám a magyarországi lakópark-építkezések nyomán mégiscsak sokkal szebb, igényesebb, élhetőbb otthonok épültek, mint a panelszínű évtizedekben.

Különösen igaz ez Szegedre, ahol a lakóparkok felhúzásával a város legcsúnyább részeit tüntették el. Azon persze lehet vitázni, hogy egy sírkert megszépítése csak és kizárólag akkor lehetséges-e, ha buldózerrel lökik fel a síremlékeket. De tény: míg Öreg-Rókus temetője korábban csak vandáloknak, bűnözőknek, alkoholistáknak, kábszereseknek kínált rendőrmentes békességet, addig ma már pasztellszínű házak magasodnak a holtak valaha szégyenletes módon elhanyagolt birodalmában. Szétrombolt temető helyén épül majd a Deákváros névre keresztelt lakópark is, míg a Vadaspark lakóparkba születő gyerkőcök már el sem hiszik majd, milyen csúf laktanya falai magasodtak valaha a lakóházak helyén.

Mondjuk úgy: összességében csak dicsérni lehet a lakóparképítő divatot. És persze reménykedni, hogy ha már ily cifra szépségű világ körvonalazódik az ország nem is egy pontján, egy másik program is sikerrel zárul. Mi másról is beszélhetnék, mint a lakótelepekről. A megoldás már körvonalazódik, a panelszépítéshez állam is, önkormányzat is nyújt segítséget. Hogy aztán mondjuk Tarjánt, Makkosházát, netán Újrókust a nagy szépítkezés után mikor keresztelhetjük át lakótelepről lakóparkká? Ez már azon is múlik, a benne élők mikorra hiszik el: a betonházra, környezetére áldozott forintok még véletlenül sem számítanak kidobott pénznek. S persze pénzük is lesz, amit a támogatás mellé áldozni lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdálkodás a Tiszával

"A csongrádi vízlépcső terve szép, és lehet is lelkesedni érte. A rendszerváltás óta sok jó szándékú… Tovább olvasom