Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Parkrejtély

"Mennyivel tudja ügyesebben röpíteni a világhír felé nemzeti emlékparkunkat az új direktor, ha ötleteit nem támogatják meg milliókkal? Netán Ópusztaszer most éppen nem is emlékpark, hanem egy újabb olyan porond, ahol a politika szereplői megvívhatják csatájukat?"
Hát ez gyönyörű! Ilyen gondozott, szép parkban még soha nem jártam – mondta Szlovákiából érkezett rokonom 2005 nyarán. Elragadtatással szólt az ópusztaszeri látványról mindszenti ismerősöm is, aki – bár csupán néhány kilométerre lakik az emlékparktól – évekig nem szánt rá időt. Amikor viszont elcsaltam, mondván, a Feszty-körképet egyszer mindenképp látni kell, már azon sopánkodott, ugyan miért nem tervezett hamarabb családi kirándulást az emlékparkba.

Citálhatnék még véleményeket erről a hatalmas múzeumról, hiszen jómagam évente elsétáltam, hol barátot, hol rokont, hol e múltat idéző világon ámuldozó fiaimat kísérgetve a skanzen egyik házából a másikba. De hiába kutakodom emlékeim között: egyetlen rossz tapasztalatról sem tudok beszámolni. A park mindig mosolygós arccal fogadott, akárcsak az ott dolgozó alkalmazottak.

Elégedettségemben nem maradtam magamra. Ópusztaszert a szakma is dicsérte, díjjal ismerte el, mint ahogy az emlékparkot üzemeltető kht. vezetése is – tudomásom szerint – eddig csak elismerően szólt az ott folyó munkáról.

Ezek után érkezik a hír: Nagy Lászlót, aki több mint egy évtizede igazgatta ezt a parkot, felmentették. Kósza információk persze már ténferegtek a megyében arról, változások előtt áll az intézmény. Maga az igazgató is panaszolta többször: további fejlesztésekre önerőből egyszerűen képtelenek. Márpedig a sok tucatnyi tévécsatornán kínált látványossággal elkényeztetett nagyközönség új és még annál is újabb élményekre vágyik, ha már egyszer kirándulási célzattal kimozdul otthonából. Ha pedig ezt nem kapja meg, elmaradozhat Ópusztaszerről. Mint ahogy ez tavaly már meg is történt. Bár 2006-ban még messze a legkedveltebb Csongrád megyei, jegyért nézhető látványosság maradt a park, látogatottsága 200 ezer fővel csökkent.

Hogy ez kinek a felelőssége? Mennyivel tudja ügyesebben röpíteni a világhír felé nemzeti emlékparkunkat az új direktor, ha ötleteit nem támogatják meg milliókkal? Netán Ópusztaszer most éppen nem is emlékpark, hanem egy újabb olyan porond, ahol a politika szereplői megvívhatják csatájukat? Nem megválaszolt kérdések ezek, bár biztosra veszem, megválaszolhatóak. Csak ahhoz több tény tudására lenne szükség. Információt viszont ilyen fogalmakból, mint „indoklás nélkül", meg „közös megegyezéssel" (elhangzottak Nagy László leváltása kapcsán) nem lehet kibányászni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyébként

Még szerdán történt, hogy a szegedi Tömörkény gimnázium előtt demonstrálók közül odalépett hozzám… Tovább olvasom