Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Parlagfű-politika

JEGYZET - "Allergiásak vagyunk. Szenvedünk. Egymástól, egymás felelőtlenségétől, nemtörődömségétől."

Ambrosia artemisiifolia. Vagyis parlagfű. Kezdődik a szezonja, egyre több pollen kerül a levegőbe – a virágzási csúcs augusztus utolsó két hetére várható – és okoz szenvedést az allergiásoknak. Sok minden másra lehetünk érzékenyek (tej, cukor, kanadai nyár, egyéb pollenek), de a parlagfű vezeti a toplistát, kiirthatatlanul, legyőzhetetlenül, mint a csótány.

Ez nem igaz. Így érezzük, gondoljuk, mert ezt halljuk, és azt tapasztaljuk: az évente vele folytatott harcot megnyeri. Erős, legyőzhetetlen – pedig gyenge. Igaz, dominanciája idején hatalmas, milliós nagyságrendű magot termel, ami a következő 30-40 évre megteremti a faj fenntartásának lehetőségét, ellenben 1-2 éven belül elnyomják, elfojtják, legyőzik más őshonos gyomok és fűfélék. Csak ott telepszik meg, ahol a talajt átmozgatták. Vagyis mondjuk felszántották, boronálták, de parlagon hagyták (innen a neve), ahol évek óta hozzá sem nyúltak a földhöz, egy szálat sem találunk. De ez nem megoldás, növényt termeszteni, élni, enni kell. Ismerjük tulajdonságait, sebezhető pontjait, tudjuk, mit kellene tenni – gondosan művelni a talajt, az allergiásnak már a szezon előtt gyógyszert szedni –, hogy ne vigyoroghasson rajtunk.

Mint a politika. De ez a gondosság még messze van. Allergiásak vagyunk.
Szenvedünk. Egymástól, egymás felelőtlenségétől, nemtörődömségétől. Allergiásak, türelmetlenek, idegesek szomszédra, barátra, családtagra – gyógyíthatatlanul? Olykor egy-egy rossz megjegyzés, politikai állásfoglalás miatt. Ezt a „gyomot" hogyan, miként irthatjuk ki? Mert nemcsak a „műveletlen talajon" terem, terjed, eszeveszett gyorsan, kiirthatatlanul a politikai parlagfű. Lehet, az igazi parlagfűre (is) csak akkor lesz valódi orvosság, ha erre is megtaláljuk?

Allergiásak vagyunk. Szenvedünk. Egymástól, egymás felelőtlenségétől, nemtörődömségétől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom