Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Pártsemleges vírus

"Minél inkább jobbra haladunk, annál több az oltásellenes."
Továbbra is nagy a bizonytalanság, az emberek nagy része még mindig nem tudja, beoltassa-e magát vagy sem az új típusú influenza ellen.

A Szonda Ipsos felmérése szerint is rendkívül magas azoknak az aránya, akik oltásellenesek vagy bizonytalanok. Míg az első vizsgálódásuk idején, október 30-án a válaszadók 73 százaléka válaszolt nemmel arra a kérdésre, hogy beoltatja-e magát, november 13-án már csak 57 százalékuk tett így. A megkérdezettek 10 százaléka már beoltatta magát (két héttel ezelőtt ez az arány 4 százalék volt), 15 százalékuk pedig nem tudja, vagy nem válaszolt.

Ilyen képet állítunk ki magunkról, amikor már itt a járvány. Ráadásul Csongrád megyében a határok közelsége miatt sem lehetünk túlságosan nyugodtak: olyan országokból érkező állampolgárokkal kerülhetünk napi kapcsolatba az utcán, a boltokban, ahol nincs oltóanyag.

A Szonda Ipsos felmérése még tartogatott egy meglepetést. Azt is vizsgálta ugyanis, milyen pártnak drukkol a válaszadó, hogy például 10 MSZP-s szavazóból hány oltáspárti, és 10 fideszesből hány akarja magát beoltatni. Így kiderült, hogy 10 baloldaliból 4 felveszi, vagy tervezi az oltást, míg 10 jobboldaliból (fideszesből) csak 3 gondolja úgy, hogy „védekezni" kellene. Minél inkább jobbra haladunk, annál több az oltásellenes: a Jobbikkal szimpatizálók között már 73 százalék hallani sem akar a vakcináról, kifejezve azt, hogy ami mellett a mostani kormányzat agitál, csak rossz lehet.

Nem vagyok virológus, de azt azért sejtem, hogy a vírus pártsemleges, vagy pártfüggetlen, mindegy, hogy fejezzük ki magunkat. Éppúgy megtámadja a baloldali, mint a jobboldali szavazót, éppúgy ágyba dönti a politikust, mint annak választóját. A hazai politikai egymásnak feszülés, a társadalom megosztottsága még arra a területre is betör, ahol semmi mást nem kellene elővenni, mint a józan paraszti észt.

Józan paraszti eszemre hallgatva nevetnem kellene a felmérés eredményén. Nevetnem kellene, de nem tudok.

Olvasóink írták

 • 6. őrgróf 2009. november 21. 17:12
  „Senkinek nem mondom, hogy oltassa be magát. Azt se, hogy ne oltassa be magát. Mi - a családom: feleség, gyerek, unokák - beoltattuk magunkat, már lassan három hete. Senkinek semmi baja! ( legkisebb unoka 4 éves múlt.) Jómagam évek óta oltatom magam influenza ellen. Persze volt, hogy megbetegedtem, de ez inkább megfázás volt, és 2-3 nap alatt elmúlt.
  Tehát: minden felnőtt maga döntse el, hogy mit tesz, és ne a pártoktól várja a csodát.
  Egyébként minden gyógyszeren óriási haszna van - valakiknek.
  Azért érdekes: míg a jobboldal korábban a vakcinát - és annak előállítóját, no meg a hasznot - ostorozta, addig ma már a kormányt szidja, hogy miért nincs több, miért olyan későn, stb...fura.
  Maradjunk annyiban, hogy (legalább) a vírus pártsemleges...”
 • 5. mosómasa 2009. november 19. 21:07
  „Azért bizonytalan sok ember, mert össze-vissza hadoválnak vakcina ügyben. pl először van 6millió vakcina, aztán hirtelen nem lehet a patikákban kapni.Most akkor van, vagy se? Tömeges oltás még biztosan nem volt, hogy elfogyott volna! Arról meg már nem is beszélve, hogy a külföldi lapok/hírek sem az "igen" mellé állítják az eligazodnivágyót. A lengyel eü.miniszterasszony pl . határozottan ellenzi a vakcinát.Ott nem is oltanak! S akkor csodálkozunk, hogy itt vacilálnak az emberek?! Én sem oltatok.”
 • 4. klj_54 2009. november 19. 18:22
  „Szeretném látni azt az embert, akinek ötéves gyermekét műti éppen Papp sebészprof és rászól, ne úgy vágjon! Nincs ilyen ember?
  Akkor hogy várják el a laikus többségtől (beleértve az orvosokat is, akik nem infektológusok!), hogy dönteni tudjon ilyen kérdésben?”
 • 3. jq 2009. november 19. 15:57
  „Az is milyen vicces, hogy a szocialista szavazók kétharmada is oltásellenes, tehát pártállástól függetlenül a többség nem adatná be.”
 • 2. .suhym. 2009. november 19. 15:35
  „Heuréka....elolvasva az írást rájöttem, hogy a jenki menyem és barátai biztosan jobboldali Fidesz szimpatizánsok, netalán Jobbikosok, mert a világ másik végén nem oltatják be sem a gyerekeket, sem magukat.
  Köszönöm a cikkírónak...... megvilágosodtam!:)))))))))))))

  "Józan paraszti eszemre hallgatva nevetnem kellene a" z újságíró eszmefuttatásán.
  "Nevetnem kellene, de nem tudok". :((”
 • 1. jq 2009. november 19. 13:25
  „Akkor nevessünk azon is, hogy az oltóanyag eladásának igen jelentős haszna egy off-shore céghez kerül. Ha-ha-ha!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fájdalom

"Mit tesz a szülő a gyermekével, amikor elolvassa Márió szenvedésének történetét?" Tovább olvasom