Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Patriotikumok lázadása

JEGYZET - "A hungarikum nem magyar ötleten alapuló találmány."
Milyen a jó szegedi halászlé? E gasztronómiai élmény minősítésével kéttucatnál is több cikk foglalkozik november vége, a francia érdekeltségű étteremkalauz lesújtó véleményének megjelenése óta. Nem túlzás ez. Mert aki szereti, az fontosnak tartja, hogy – építő kritikaként – fölfogva a kívülálló véleményt, minél pontosabban körbeírjuk, milyen az a finom halászlé, amelyet a legtöbben szívesen látunk a hungarikumok listáján.

A hungarikum nem magyar ötleten alapuló találmány. A nemzetek általában gyűjtik az önazonosságukhoz tapadó értékeket. Ez a patriotikumtár. Sztereotípiák sorát mozgósítjuk a „mi a magyar?", vagy éppen a „mi a német?", vagy mondjuk a „mi az amerikai?" kérdőjeles mondatra válaszolva. Miközben a németek és az amerikaiak is beszállnak az eredetharcba, ha olyan értékről van szó, mint mondjuk a bor vagy a tudomány.

Mi a magyar? Filozófiai mélységű válasz helyett a könyvtárosok kezdtek csoportosítgatni. A dokumentumok közül kiválogatták és egy helyre rakták azokat, amelyeket Magyarországhoz kapcsoltak „nyelvi, személyi vagy tartalmi szempontból". A patriotikairodalom hungarikabugyra 1900-ban a magyar vonatkozású külföldi nyomtatványok leírásával kezdődött. Aztán bővült a kör: területi, nyelvi, személyi-intézményi és tartalmi hungarikumok szerint kategorizálják a milliónyi dokumentumot.

Hungarikum lett minden, ami „különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről a magyarok ismertek a világban". Így aztán ide sorolható az egri bikavér és a szaloncukor ugyanúgy, mint a magyar származású Nobel-díjas és a Rubik-kocka. Vagy mégsem? Hungarikum csak az, amit a törvény erejénél fogva a Magyar Hungarikum Bizottság vesz föl a Magyar Értéktárba? Legutóbb Ópusztaszeren például a tokaji aszút és Pannonhalmát. A gyarapodó lista a viták kereszttüzébe kerülhet. Mert elértékteleníti a magyar értéktárat, a hungarikumlistát az előítéletesség és a túlzás. A hungarikum kifejezéssel való visszaélés egyaránt lehet a rosszízű magyarkodás, illetve a mindent bemaszatoló általánosítás eszköze.

Pedig patriotikumokkal tele a világ. Germanikum a sör, amerikum a hot dog? Minden nemzet büszke az unikumjaira. Ezekkel a patriotikumokkal különbözünk, lázadunk a globalizációs egyformaság ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar remény

"Engem közterületen se zavarna a szobor." Tovább olvasom