Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Patyomkin-ország

JEGYZET - "Mindennapossá lett a valóság átszínezése, a kellemetlen tények elrejtése hamis eredményekkel."
„A Patyomkin-megoldások legfeljebb ideig-óráig segítenek. Attól még nem jó a monetáris politika, ha olyan döntések születnek, amelyek ugyan sok hasznot nem hajtanak, de nem döntik össze a forintot – ez nem lehet sikerkritérium." Ezzel az éles kijelentéssel indokolta a köztársági elnöknek tegnap benyújtott lemondását Király Júlia. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint az elmúlt egy hónapban, amióta Matolcsy György átvette a vezetést, olyan döntések születtek, amelyek nemcsak a jegybanknak, hosszabb távon a magyar gazdaságnak is súlyos károkat okozhatnak. Az unortodox miniszterből jegybankvezérré avanzsált Matolcsyról a szakember úgy véli: szakmai tapasztalatok hiányában nem képes az intézmény felkészült stábjának irányítására, nem mindig tudja helyesen megítélni, hogy egyes piaci események milyen gazdasági tényezők hatására, miért következnek be.

Nem túl bíztató ez a jövőre nézve, bár Király Júliát mintha egyelőre cáfolná a piac. Legalábbis erősödik a forint, megint 300-nál kevesebbet kell adni egy euróért, szerdától csökkennek az üzemanyagárak is. Azt írják a gazdasági elemzők: Matolcsy múlt pénteken bejelentett hárompontos jegybanki programját azért fogadta pozitívan a piac, mert fellélegzett, hogy a lebegtetett drasztikus, unortodox lépések elmaradtak.

Patyomkin-megoldásokkal mostanában persze nem csak a jegybankban találkozunk. Patyomkin-országban élünk, ahol mindennapossá lett a valóság átszínezése, a kellemetlen tények elrejtése hamis eredményekkel, álsikerekkel. Aki csak a kormánypropagandistává züllesztett közszolgálati médiumokból tájékozódik, annak úgy tűnhet: szakadatlan épülne-szépülne-gyarapodna Tündérország, rendületlenül csökkenne a rezsi és a munkanélküliség, ha az ellenzékkel lepaktáló külső ellenség, a multinacionális tőkével szövetkező, balliberális befolyás alá került Európai Unió és az Antikrisztus vezette USA nem akadékoskodna, nem támadná folyton bölcs kormányfőnket. Aki a nemzet érdekében bármi áldozatra hajlandó, egyenesen úgy fogalmaz: ostornyomok vannak már a háta közepén. Már életében szentté avathatnák.

Bajnai Gordon egy hazai üzleti fórumon emlékeztetett tegnap arra: a kormány 3000 milliárd forintnyi magánnyugdíj-pénztári vagyont vett el, ami „egy évig befedte azt a költségvetési hiányt, amelyet jelentős részben a kormány maga okozott". Szerinte néhány év múlva másfél havi nyugdíj hiányzik majd a rendszerből és – az Orbán-kabinet által korábban hangoztatottal ellentétben – nincs állami garancia a kifizetésre. A Fitch Ratings pedig friss elemzésében az eddig általa várt 0,5 százalékos GDP-zsugorodás helyett most már 0,7 százalékos visszaeséssel számol 2013-ra a magyar gazdaságban.

Csak a zavaró valósággal ne kellene folyton szembesülni!

Olvasóink írták

 • 14. blatth 2013. április 14. 11:15
  „Hollósi Zsoltnak "Csak a zavaró valósággal ne kellene folyton szembesülnie!"
  A "kötelező" magánnyugdíj témát ezerszer körbejárhatjuk, abból csak a Magánnyugdíj Pénztárak jöhettek ki jól. A tervek szerint majdan a magánnyugdíji megtekarítás csak 25 % nyugdíjat fedezett volna, a többit az állami. De miből? Abból a 2 % befizetésből? Közben 6 % befizetés ment a magánnyugdijba. Az örökölhetőség előnyére pályázók ma is fizethetnek magánnyugdíj pénztárba. Egyébként érdekes, hogy már Bajnai idején át lehetett jelentkezni a magánból az államiba. Van egy ismerősöm, aki akkor vette ki 800 eFt magánnyugdíj megtakarítását és tette át az államiba, ahol ezért 19 eFt plusz nyugdíjat kap havonta élete végéig. A magtakarítás ugyan ezen havi összeggel 3 és fél év alatt leketyegett volna.
  Az egész cikken egyébként átsüt aza gyermeki naivitás, hogy az Orbán kormány a "gonosz birodalma", Bajnai pedig a megváltó -- a csodálatos jövő Király Júliával együtt. Csodálom, hogy Gyucsány F. kimaradt a képből.”
 • 13. csergemerge 2013. április 12. 16:29
  „"szakmai tapasztalatok hiányában nem képes az intézmény felkészült stábjának irányítására, nem mindig tudja helyesen megítélni, hogy egyes piaci események milyen gazdasági tényezők hatására, miért következnek be"

  Ez prejudikáció. Várjunk egy évet, utána mondjunk véleményt.
  Simornak voltak tapasztalatai, mégis csapnivaló munkát végzett. Matolcsy hátha jobb lesz nála.”
 • 12. czindi 2013. április 11. 12:02
  „Jé, én azt hittem, hogy Király Júliáról szól az ének...mindegy. Részemről befejeztem a kommentelést, nem szeretnék én is bíróság elé kerülni, mert azt hittem, Magyarországon szólás-szabadság van..Val. mindenki olvasta a mai Délvilágban, hogy Lázár János beperelt embereket a vélemény-nyilvánításuk miatt, 1 millió forintra, amelyet a meghalt áldozat családjának adna. <moderálva> TEHÁT: ITT A VÉGE! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”
 • 11. v.imre 2013. április 10. 19:04
  „Tisztelt antipolgár!

  E fórumon a tegező forma a szokás. Nem a tiszteletlenség megnyilvánulása. Ha ennyire érzékeny mások véleményére, akkor ne reagáljon rá. Ön tette az enyémmel. Ami négy-öt évvel ezelőtt történt nyugdíj ügyben az Európai Bizottság beavatkozásával, azt átszínezni semmiképpen nem lehet.

  Tisztelettel: Vörös Imre”
 • 10. antipolgar 2013. április 10. 17:26
  „Tisztelt v.imre elvtars/polgartars/bajtars - hasznalja, amelyiket eppen akarja. Sajnos csak most tudok reagalni ertekes soraira - ugyanis nappal dolgozom.
  Elkepzelem, ahogy otthon a vitrinben kiallitja a kulonbozo tagkonyveit. Remelem, hogy a piros volt az elso es nem volt elotte peldaul zold szinu Arpad savos is. Aztan lett MSZP-s. Mara ugy tunik, hogy az is szinehagyott lett - narancsosra fakult. De ez az On maganugye, ha lelkiismerete es kepe van hozza, joga van megtenni.
  Felreert engem egyebkent, mert en nem akorok Onnel folyamatosan levelezni (nem is fogok). Szamomra nem az On szemelye erdekes, hanem a jelenseg, amit kepvisel. Higgye el, hogy abszolut nem erdekel, hogy egyaltalan sajatmaga elhiszi-e azt, amit mond Magyarorszaggal es a vilaggal kapcsolatban. Abban viszont igaza van, a tortenelmet nem lehet becsapni. Azt csak ossze-vissza hazudni lehet. Mint ahogy meggyozodest, velemenyt is lehet ugy valtogatni, ahogy a gatyat szoktuk. De jellemes ember nem szokta. Amit On egyebkent tortenelemkent aposztrofal, az nem mas, mint az On egyeni (nem minositem, hogy milyen) szemelyes tortenete. A tortenelem ,,kicsit" tobb annal. Onnek tudnia kene, hogy mi az, hiszen Onok akartak annak idejen megvaltoztatni annak menetet. Legalabbis ezt hirdettek egykoron.

  Itt es most csak arra hivom fel a tobbiek figyelmet (nem az Onet), hogy az angliai nyomortanya-elmelethez valo ragaszkodasa szanalmas es nagyon jellemzo arra a kategoriara, amit On kepvisel. Az sem zavar,hogy ugy gondolja, jobban ismeri masodik hazamat, mint en, aki itt elek, de azt sokan tudjak (meg akik soha nem jartak Londonban is), hogy a SOHO az London vigalmi-szorakozo negyede. Termeszetesen vannak lepukkadt hazak, de azokban olyan emberek elnek, akik eletformajuknal fogva (stricik, prostitualtak, homoszexualisok, drogosok, alkoholistak, hobok, csovesek, illegalisan itt elo feketek, sargak, stb.) nem kulonosebben erdekeltek magasabb szinvonalu hazakban elni. Ez azonban nem a szegenyseguk jele, sokan kozuluk igy szeretnek elni. Az is igaz, persze, hogy itt nem tiltjak ki addig Oket, amig nem csinalnak valami kozosseg ellenesset. De ez nem jellemzo rajuk, sot tulajdonkepen ugyanugy hozzatartoznak a varoskephez, mint mondjuk ,,Szabolcsban a mateszalkai bethlehemesek", vagy Magyarorszagon ugy altalaban a ,,muvelt es ujhitu" volt MSZMP tagok.....
  Marcsak azert sem szegenyek egyebkent, mert a korabban emlitett benefitekhez hozzajutnak. Nem ritkan BMW-vel es Mercedessel jarnak.
  De mondom, nem erdekel, hogy elhiszi-e vagy sem azt, amit itteni allampolgarkent es lakoskent Angliarol es a szabadsagrol mondok..
  Vegezetul csak egy dologra emlekeztetnem: nem ittuk meg a pertut es ahogy megismertem, az alapjan nem is tervezem mostanaban. Semmi bajom azzal, hogy az elvtarsak/polgartarsak/bajtarsak, stb. egymas kozott tegezodnek, de felhivom szives figyelmet, hogy hogy en nem tartozom kozejuk, es ezert en sem tegeztem Ont. Ezert, ha kerhetem, On se tegye, mert kolcsonos beleegyezes nelkul bunkosag - ahogy irtam a masik hozzaszolorol az elozoekben.”
 • 9. czindi 2013. április 10. 10:26
  „..."kisjuliska mossa bugyogóját, a lábával ringatja a pólyát"...dal jutott eszembe. Nem tudom sajnálni királykát. Sőt! Eddig jól elvolt ( sose hallottunk róla?!) jó fizetésért, most mossa kezeit: nem akar felelősséget vállalni a bekövetkező rossz döntésekért?4 Akkor hozzon jó döntéseket, védje meg azokat. És ha mégse azt szavazzák meg. ő az ellenszavazatával kifejezi, hogy nem ért egyet vele, tehát nem is felelős érte!!! Savanyú a szőlő...tudja, hogy úgy is menesztették volna.”
 • 8. v.imre 2013. április 10. 09:58
  „6. antipolgar

  Minden embertől elvárható, hogy legalább kísérelje meg megérteni az új helyzetet, amit a rendszerváltozás okozott. A történelmet nem lehet becsapni.
  Ami a nyomornegyedeket illeti. Pár napja láttam éppen egy dokumentumfilmet valamelyik nyugati tv csatornán. Kár, hogy nem jegyeztem fel az adatait. De ha már kint élsz angol honban, hallottál-e valamit London SOHO negyedéről? Mi is volt(?) az?”
 • 7. v.imre 2013. április 10. 09:34
  „6. antipolgar 2013.04.09. 19:17

  Köszönöm a kedves szavakat. Válaszul idézem a 168 óra honlapon megjelent vonatkozó anyagot. Korózs Lajos MSZP-s képviselő, szakpolitikus megemlít valamit. Senki nem cáfolja. Senki nem cáfolta eddig.

  ",,Ha a Fidesz nem lépett volna közbe"
  Fidesz: Ha a baloldalon múlik, akkor ma nyugdíj sincs
  Mint azt Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: az idén két lépésben jóváírják az állami nyugdíjrendszerben elinduló egyéni számlákon a korábbi magán-nyugdíjpénztári befizetéseket. Szemben a baloldallal, amely mind a jelenlegi, mind a jövendő nyugdíjasok ellátását - a külföldi kézben lévő magánnyugdíjpénztárak érdekeit szem előtt tartva - veszélybe sodorta, a Fidesz fenntartható és működőképes nyugdíjrendszert alakított ki - olvasható a Fidesz keddi közleményében. Mint írják, a Gyurcsány-Bajnai szövetség az emberek nyugdíj-megtakarításait külföldi érdekeltségű magánnyugdíjpénztáraknak adta, az állami nyugdíjkasszát kiürítette, a nyugdíjakat már csak hitelekből tudta fizetni. Ha a baloldalon múlik, akkor ma nyugdíj sincs, sőt - ahogy azt Korózs Lajos is beismerte-, ha rajtuk múlna, akkor nyugdíjadót fizettetnének a nyugdíjasokkal.
  Emlékeztetnek rá, a baloldal kormányzása alatt a 2008-ban induló nyugdíjak összegét 8 százalékkal csökkentette, egy havi nyugdíjat vettek el az idősektől, a válság kellős közepén magukra hagyta a nyugdíjasokat. A Bajnai-kormány alatt 7 százalékkal csökkent a nyugdíjak reálértéke, elmaradt a nyugdíjkorrekció. Ha a Fidesz nem lépett volna közbe, ma havi 16 ezer forintos nyugdíjadót kellene fizetnie egy átlagnyugdíjasnak és összeomlott volna az állami nyugdíjrendszer. A Fidesz-kormány Európa számos országával szemben a válság ellenére is meg tudta őrizni a nyugdíjak vásárlóértékét, sőt növelni is tudta azok összegét: 3 millió ember kapott magasabb nyugdíjat - zárul a közlemény."”
 • 6. antipolgar 2013. április 09. 19:17
  „Koszonet az elottem szolo ket magas roptu hozzaszolasasert. Mindegyik masert tanulsagos. v. imre elvtars szemlatomast nagyon igyekezett ugy csinalni, mintha ertene is, amit mond. Nem tehet rola, hogy ez sikeredett belole. De oszinten tisztelem az igyekezetet. Nem O az elso, aki tulertekeli a kepessegeit, de van egy komoly mentsege: O mar 1971 ota tagja volt az MSZMP-nek. Sokan vannak, akik a renszervaltas ota "felvilagosodtak", es most mar mas Istenben hisznek. Oszinten sajnalom, de abban azert remenykedem, hogy sokan olvassak hazzaszolasat, mert sokat lehet tanulni belole. Peldaul azt, hogy (a remenyeim szerinti) jo szandeka meg nem eleg az udvosseghez. Sajnos, a kor nem garancia semmire, de azert tisztelni kell az idoseket. De a tudatlansag batorsaga mar orszagvezetesre is kesztetett egyes embereket. Csak meg annyit szabadlegyen megjegyeznem: az angliai badogviskok es nyomornegyedek emlegetese akkora hulyeseg (regota itt elek, tudom, hogy mit beszelek), hogy a macskam elpusztulna tole, ha beadnam neki. Persze sokan tudjuk, hogy annak idejen a szeminariumokon valoban ilyeneket mondtak. Sot idonkent egyetemek marxizmus-leninizmus tanszekein is (kotelezo volt latogatni, nem mi akartuk) hallottunk hasonlokat. Ha valakit egyebkent igazan erdekel, az interneten utana lehet nezni, az Angliaban kerheto (es kaphato) kb. 20-22 fele segelyeknek (un. benefiteknek). A bevandorlok pedig (sokunk szerint helytelenul) meg a sajat lakossagnal is komolyabb merteku tamogatasokra jogosultak. Tehat megegyszer: NINCS nyomornegyed, ez NEM IGAZ!!

  Mozimasinisztaval konnyebb a helyzet: Nyegle es tiszteletlen viselkedese mar megszokott. Ismeretlenul tegezett legutobb, majd farkat behuzva eltunt. De hat tudjuk, a stilus maga az ember. Lehet, egyebkent, hogy igaza van: ilyen embertipusokra van szuksege a Vezerenek. Latszik, hogy komoly kozeleti tapasztalattal rendelkezik, mert a legkulonfelebb temakhoz szol hozza altalaban - es mindig ugyanazon a szinvonalon!!
  Gondolni sem merek arra, hogy unatkozik es azert "irogat". Nem az a bajom Vele, hogy mas a velemenye, hanem a szinvonala es ismeretei tesznek ram felejthetetlen benyomast. Oszinten kivanom Neki, hogy ha egyszer majd ne adj´ Isten peldaul orvosra lesz szuksege, akkor egy hozza hasonloan tapasztalt es muvelt fellel hozza ossze a sors. Mert mi nem gondoljuk, hogy potolhatatlanok vagyunk, de azt igen, hogy valamit talan ertunk hozza, ha itt kint elismernek es foglalkoztatnak bennunket (nem egyunket ugy hivtak ide dolgozni).”
 • 5. mazsolaszolo 2013. április 09. 18:52
  „Gratula! Jó cikk, okos szavak. Mindig örülök a bátor és okos embereknek, akik ki merik nyitni a szájukat, megmaradt az egyenes gerincük - egyáltalán a gerincük! -, és nem dőlnek be a lila ködös agymosásnak.

  Csak addig kell a Patyomkin-ország, amíg az embereknek erre van szükségük. Addig kell önjelölt szentté avanzsált, földbuta, semmihez sem értő megalomán zsarnok, amíg az embereknek rá van szükségük - márpedig valamiért rá van szükségük, különben már a fasorban sem volna, sleppestül.”
 • 4. Mozimasiniszta 2013. április 09. 16:16
  „Szerkesztő Úr ! úgy telesírta Juliska kötényét, hogy már csöpög belőle a sajnálat...(ideje lesz kifacsarni !)
  ...hová is lesz az ország a pótolhatatlan szakemberek nélkül ? nos mint tudjuk, a pótolhatatlanokkal van tele a ........”
 • 3. v.imre 2013. április 09. 16:14
  „Megint fellobbant a nyugdíjalapok kezelésével, felhasználásával kapcsolatos vita, elfeledten az ebben a tárgykörben 2011-ben lefolytatott politikai és az ennek kapcsán történt hozzászólói vitánkat. Hogy mi és miért történik. Rogán Antal összefoglalása korrekt és teljes. ,,Rogán Antal hangsúlyozta: egy adategyeztetést követően legkésőbb az év végéig jóváírják a 2013 előtti összegeket, beleértve a korábbi magánnyugdíj-pénztári rendszerben teljesített és az államnak visszautalt befizetéseket is. Ha mindez meglesz, el kell dönteni, hogy az egyéni számlán szereplő befizetéseket milyen formában veszik majd figyelembe a nyugdíj számításakor - ismertette az átalakítás harmadik lépését a frakcióvezető." Varga Mihály véleménye ennek csak egy technikai, még majd csak a harmadik eljárás lépés megtétel részletére vonatkozott.
  Nem szabad megfeledkezni három dologról. Bajnainak különösen az elsőről, a legfontosabbról. Amikor ő a 2010 májusi parlamenti választásokat követően kénytelen volt Orbán Viktornak átadni a miniszterelnökséget, tudatában volt az Európai Unió, Brüsszel azon megkötésének, hogy a kormány a továbbiakban az adófizetők pénzéből nem egészítheti ki a nyugdíjkasszát. Nem számolhatja el kiadás tételként. Csak hiányként. Igen ám, de a rendszerváltozást követően a megemelkedő átlagkeresetek okozta nominális nyugdíjösszeg emelkedések mellett nőtt a magánnyugdíj-pénztárakhoz csatlakozók, csökkent az állam által felügyelt nyugdíjpénztárba befizetők száma, összege. Mi következett ebből? Már 2010-ben az államnak 230 milliárd forinttal kellett pótolni a nyugdíjkassza hiányát, hogy minden nyugdíjas, nyugdíjba vonuló megkapja az addigi számításokon alapuló nyugdíját. 2011-ben, az infláció és az átlagbérek növekedése miatt ez az összeg már 320 milliárd forint lett volna. Annak ellenére, hogy Bajnai Gordon az IMF és az EUBank csődmentő hitele fejében eltörölte a 13. havi nyugdíjat! Bajnai Gordon most egy politikai blöffel, a választók megtévesztése szándékával, az egyszerű emberek felejtésére játszva kampányol. Feltehető egy költői kérdés: Ha az állam kötelessége gondoskodni valamennyi állampolgára öregkori biztonságáról, a szociális szolidaritásról,akkor miért kellene az állam garanciájáról tömegével leválasztani az egyéneket? Ha nem éppen abból a szándékból, hogy majd az egyének gyengeségét, védtelenségét kihasználva rajtuk, általuk valakik meggazdagodjanak. Hiszen láthattuk a magánnyugdíj-pénztárak visszavételekor, hogy azok harmadában az egyének számláin nem hogy kamat többlet nem volt, de némelyek esetében az állam egészítette ki a kifizetésre elszámolt összeget azoknál, akik az általuk korábban befizetett pénz felvétele mellett döntöttek.
  Amikor az Orbán-kormány ,,rátette a kezét" a magánnyugdíj-pénztárakra azért tette, hogy a nyugdíj csökkentés helyett egyrészt tovább legyen képes fizetni a nyugdíjakat a korábban, vagy a jelenleg nyugdíjba vonulók részére. A régiek esetében létezik egy, sok ember által felfoghatatlan társadalmi szolidaritás állami kihatás, teher: az én korosztályomnak (68) és pláne a még élő szüleinknek is szükséges még ha a létminimumot is alig tartó szintű nyugdíjat fizetni. Legyen bármilyen oldal kormányon, ehhez mindenki ragaszkodik. Ez a társadalmi szolidaritás csak akkor lehet folyamatos, számítható, ha egyrészt az állam garanciát vállal mindenkor és mindenki számára és ezért az állam cserében ugyanezt várja el az alapot feltöltő egyénektől is. Varga Mihály véleménye csak azért technikai jellegű, mert éppen az én korosztályom és a (bocsánat) halál felé tartó évfolyamok által befizetett összegének figyelembe vételével a nyugdíjunk alig lehetne több négy-ötezer forintnál. Van és volt abban jó nyugdíjszámítás logika a rendszerváltozás előtti és a szinte mai napig tartó rendszerben (nem tudom, hogy megy mostanában, de mintha hallanám, hogy kénytelenek lennének maximálni a felső nyugdíj határt - szerintem jó, jogos felvetés) hogy az utoló öt év, illetve az előző tíz évből választott kedvezőbb időszak alapján állapítják meg a nyugdíjat.
  A Patyomkin országban megváltoztak a gazdasági, társadalompolitikai összefüggések a rendszerváltozást követően. És ez nem játék! Nem babra megy a játék! A liberális tőkés állam csak azon állampolgárainak nyújt garanciát, védi érdekeit, akik hozzá kötődnek. akik gazdaságilag függetlenítik magukat attól, ők az út szélén maradnak. Ellátatlanul. Ez így van Angliában is, Németországban is, Olaszországban, Görögországban, sorolhatnám, az Amerikai Egyesült Államokban is. Ezekben az országokban valamennyi nagyváros mellett megtalálhatóak a nyomornegyedek, a bádogvárosok. A társadalombiztosításból kirekesztett milliók.
  Kérem a jegyzet íróját, olvasóit, hogy gondolják át, mit hozott számunkra a tőkés világ könyörtelen gazdasági törvényeinek kritikátlan átvétele, alkalmazása. Magam, a most hozzászóló 1971-től az MSZMP tagja, majd 1989-ben az MSZP alapító tagja voltam. Nem így számítottam, nem így vártam a változásokat, nem volt tapasztalatom a bekövetkező jövőt illetően. És ezért hatragszom a volt pártvezetőimre, Bajnaira és a többire, mert köreikből elzavarták a Társadalompolitikai Tagozatot is, nem érdekelte őket a bekövetkezett másfél millió munkahely elvesztése, az emberek sorsa. A jegyzet írója is Patyomkin országról beszél a mostani kormány intézkedései kapcsán, pedig az Orbán-kormány őérte is igyekszik a tőkések szemében unortodox módon gondoskodni jövője biztonsága érdekében.”
 • 2. csonakos 2013. április 09. 13:54
  „Nagyon jó jegyzet! Ugye az export csökkenése sem igazolja ezt a hirdetett sikertörténetet? Pedig emelkednie kellene az exportnak ilyen forint árak mellet és nem teszi! Nem hallja, olvassa Matolcsy szavait a beste! Akinek neve van ebben és a többi szakmában, menekül a dilettantizmus diadala elől! Ki fogja ezt megfizetni? A kérédsre nem kell válaszolni!”
 • 1. tuskóhopkins 2013. április 09. 09:14
  „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkuláda

"Elhiszem, hogy Magyarország jobban teljesít, de azt is látom, hogy a sarki kisboltban milyen népszerű az alkuláda." Tovább olvasom