Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Pávatánc Sandyvel

JEGYZET - "Az USA sokkal közelebb van hozzánk, mint nálunk sokan gondolják."
Sandy a jövő keddi választások végeredményét is befolyásolhatja az Egyesült Államokban. A liberálisabbnak tartott keleti parton a hurrikán miatt nemcsak a tömegközlekedés, a tőzsde, a gyárak és az iskolák álltak le, hanem az előzetes szavazás is szünetel, ami a demokratáknak rosszabb hír. Az Obama-stáb ugyanis arra számított, lesznek olyan körzetek, ahol már november 6-a előtt jelentős előnyre tehetnek szert.

Mindig tanulságos figyelni az amerikai belpolitikát, mert az USA sokkal közelebb van hozzánk, mint nálunk sokan gondolják. Nem mindegy itthon sem, mit hoznak az ottani választások. Mitt Romney Amerika Orbánja – egyszerűsíti le a kérdést egy évek óta kint élő ismerős, aki egészségügyi szakemberként egy közkórházban sok mindent megtapasztal abból is, amit nem szoktunk látni a nagy amerikai álomból. Az itthoni történéseket is követve egyre több hasonlóságot lát a trükközve taktikázó magyar kormányfő és az ottani republikánus elnökjelölt, Massachusetts egykori kormányzója között. Hogy ez kinek dicséret, nem tudom; az amerikás magyar kinti famíliája mindenesetre megosztott abban, kire voksol majd. Az öregek regisztrált republikánusok, számukra ez most sem kérdés. A fiatalok viszont hallani sem akarnak a sikeres üzletembernek tartott, ötgyermekes családapaként a konzervatív értékeket és az önmagához hasonló kőgazdagok érdekeit képviselő Mitt Romney-ról. A mormon szélkakas – csak így emlegetik ellenfelei a véleményét az abortuszról és sok más fontos kérdésről változtatgató republikánus jelöltet, akiről egy publicista egyenesen azt találta írni: „Akkor is hazudni látszik, amikor igazat mond".

Az amerikai választók – képzavarral élve – a szélkakas pávatáncából kaphattak egy kis ízelítőt Sandy támadásakor a kampány finisében. Először Obama és Romney is lemondta a kampányrendezvényeket; a republikánus jelölt azonban meggondolta magát, tegnap „hurrikánsegélyt" tartott a voksolás egyik legfontosabb csataterén, az ingadozó Ohióban. Alelnökjelöltje, a hölgyek szavazataiért még súlyzóval pózolós konditermi fotóit is bevető ultrakonzervatív, a klímaváltozást is tagadó Paul Ryan a másik ingadozó állam, Wisconsin „győzelemcentrumaiban" – kampányközpontjaikat hívják így a piros elefántok – gyűjtött a vihar áldozatainak.

Sandy a közvélemény-kutatásokat is megtorpedózta, így senki sem tudja, a vihar hogyan hatott a kampányra. Adnak-e újabb négy évet a választók Obamának, hogy folytassa milliókat felemelő egészségbiztosítási reformját, az ország modernizálását, az átállást az alternatív energiákra, vagy a 12 millió új munkahelyet ígérő republikánus jelölt győzelmével újra a befolyásos gazdag és vallásosabb konzervatív kisebbségnek hajlik majd önmaga felé a keze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítéletidő

"A szentesi nőgyógyász többet tett a hiba elrejtéséért, mint betegének megmentéséért." Tovább olvasom