Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Pénz az ablakban

"Elégtétellel és lokálpatrióta büszkeséggel hallgattam, lám, mondtam magamban, hogy kitalálta Szeged tudós-, majd politikustársadalma a korszerű terepet, amelynek révén kitörhetünk a szegénység elszigeteltségéből. Biopolisz leszünk, sok kis tudásipari céggel..."
Fiatal emberek beszéltek A szólás szabadsága című tévéműsorban. Eredetileg az lett volna a téma, hogy friss elmék kitalálnak valami újat, majd vagy rögtön magát az ötletet, vagy valamennyire már fejlesztett változatát – eladják. Na kinek? Természetesen multinacionális óriáscégeknek, amelyeknek pénzük van nemcsak az ötlet megvásárlására, hanem piacképes termékké fejlesztésére is. Miért van az, hogy egyre kevésbé a multik „falain" belül születnek az eredeti ötletek? – adódott a kérdés és a beszélgetők el is jutottak addig, hogy a nagy szervezetek struktúrája, munkamegosztása, a nagyságrendből következő nehézkessége is akadály. A profitra hajtó szervezeten kívül viszont, mintegy a szabadság birodalmában, kényszerek és nagyobb tét nélkül kalandozhat a gondolat, szárnyalhat a képzelet.

Aztán a beszélgetés szerencsésen elfordult a multifóbia felől és arról folyt, vajon mi határozza meg a tehetséges emberek gondolkodásának irányát, miféle agyi termékek bírnak fialni milliárdokat. Mondtak olyanokat, hogy az ember akkor eredményes, ha azt csinálja, amit szeret. Más szerint a céltudatos választás a lényeg: fókuszáljunk olyan apró, de fix pontra, kicsike szeletére a tudományunknak, amivel rajtunk kívül emberfia nem foglalkozik. Volt, aki azt hangsúlyozta, olyasminek a megoldásán kell gondolkodni, amire valakinek – értsd: tőkeerős piaci szereplőnek – szüksége van. Amire a piacon igény mutatkozik.

Végül szót kapott egy „innovációs szakértő", olyasvalaki, aki átfogóan látja az ötlettől a termékig tartó utat. És mit mondott, melyik az a területet, amelyben érdemes gondolkodni ötletgazdag, kreatív embereknek? Biotechnológia – ismételte többször egymás után, mintegy sulykolva, ez a mi korunk, a 21. század legfantáziásabb, leginkább fejlődőképes, legtöbb közhaszonnal és legnagyobb profittal is kecsegtető tudásipari ágazata.

Elégtétellel és lokálpatrióta büszkeséggel hallgattam, lám, mondtam magamban, hogy kitalálta Szeged tudós-, majd politikustársadalma a korszerű terepet, amelynek révén kitörhetünk a szegénység elszigeteltségéből. Biopolisz leszünk, sok kis tudásipari céggel, amelyekben kreatív fiatal elmékből pattannak ki sorra a jobbnál jobb ötletek – eladásra, fejlesztésre. Máris ideális terep vagyunk, mert se közel, se távol holmi agyakat programozó multi. Szép új világ,
gondoltam, kár, hogy én már nem érem meg.

És akkor olvasom, hogy az első 50 leginkább ígéretes cég között három szegedi van. Mindhárom biotechnológiával foglalkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra a térképen

"Mára egy kicsit megmosolyogtató már az elmúlt éveknek az az igyekezete, hogy Szegedet mint… Tovább olvasom