Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Pénz, pénz, pénz

"Nem a helyzet lett jobb, csak a várakozások javultak."
Egyre profibb módon számol ez az ország. Azok a milliók, akiknek évtizedeken át lényegében fogalmuk sem volt a pénzügyi folyamatokról és azok okairól, mostanában kénytelen-kelletlen némi képzettségre tettek szert ebben a témában. Látván, hogy nemcsak a háborúhoz kell az a bizonyos három dolog – pénz, pénz és pénz –, hanem legalább annyira a békéhez is. (Bár ami azt illeti, a mostani válság inkább hasonlít a hadiállapothoz, mint bármi, amit megéltünk az utóbbi évtizedekben!)

Mindenesetre úgy látszik, szerencsénk is akad e balszerencsében. Magam sokáig szkeptikusan hallgattam azokat, akik abban bíztak, hogy ezt a válságot könnyebb lesz túlélni, mint az 1930-as évekbelit, mivel a kormányok most elhatározták magukat a gyors beavatkozásra. Ezt cáfolni látszott, hogy ezermilliárdos bank- és cégmentő, gazdaságélénkítő csomagok váltak semmivé a kezdeti akciók során.

Most azonban mintha változott volna a helyzet. A londoni G20-csúcs döntései mintha valóban hatni kezdenének. A bajba került országok számára biztosított több mint 1100 milliárd dollárnyi új tőke, valamint a jövő év végéig gazdaságélénkítésre fordítható 5000 milliárd dollár már alkalmas a bizalom megerősítésére, és nem teszi biztos befektetéssé, ha valaki a krachra spekulál.

Ez utóbbi fejlemény már önmagában is sokat jelenthet a mai helyzetben. Ezt jelzi, hogy a magyar államadósság jövőjének megítélése rengeteget javult mindössze két nap alatt. És nem a helyzet lett jobb, csak a várakozások javultak azáltal, hogy messze nagyobb biztonságban érezheti magát mindenki. Igaz, a kilátások nem a legjobbak. A Pénzügykutató Rt. tegnapi jelentése például már a magyar GDP 5–6 százalékos csökkenésével számol az idén, ami akár optimista becslés is lehet annak fényében, hogy legnagyobb exportpiacunk, Németország 7 százalék körüli visszaeséssel számol.

Mindenesetre az a londoni tanácskozás fényében látszik: ha e recesszió árát meg is kell majd fizetnünk, legalább nem küld majd bennünket végképp padlóra. Amiben rengeteget segíthetnek a például agrártámogatásokra vagy fejlesztésekre kapott uniós pénzek is.

Igaz, a fejlesztési pénzek nem teszik sokkal könnyebbé életünket, de meghozhatják, ami soha nem történt meg válság idején: nem állnak le a nagyberuházások. Épülnek autópályák, és például a szegedi közlekedés fejlesztésére is juthat 300 milliárd, ahogyan a polgármester tegnap bejelentette.

Bár a válság hatásai sok szempontból katasztrofálisak, uniós tagságunk jóvoltából legalább szélvédett helyen vagyunk. És ez is keveseknek adatik meg manapság.

Olvasóink írták

 • 5. theseus 2009. április 06. 12:54
  „Egy kiegészítés szükséges a címhez: a baloldal várakozásai javultak az utóbbi napokban, mert most talán kihúzzák még egy évig Bajnaival, akivel lehet megint megszorítani - ez pedig Gyurcsánnyal már nem ment.
  Az közismert, hogy a cikk szerzője erősen baloldali elkötelezettségű, ahogy maga a lap is.
  Így érthető az írás gondolatmenete, ami egyébként mese habbal. Hogy ki alszik jól az ilyen meséktől, az már erősen kérdéses, ami itt folyik, az inkább rémálom a nagy többségnek.”
 • 4. legal 2009. április 06. 08:17
  „Kritikai véleményemhez fűzöm hozzá a következő gondolataimat. Gondolkozásunkban hiányzik egy lépcsőfok, amely hiányt értelmiségünk gazdaság szervezés tapasztalatlanságára vezetek vissza. Hallom, hogy a szőregi és környékbeli virág- és dísznövény termesztőknek a jelenlegi jó külföldi piaci tevékenysége megtartásához, fejlesztéséhez kellene egy regionális hűtőház kapacitás. Miért nem erre koncentrálunk. A mórahalmi táj zöldség gyümölcs kistérségi társulás, mezőgazdasági kultúra szükségét látja egy világ versenyszintű technológiai feldolgozó rendszernek. Miért nem koncentrálunk értékeink versenyképességére? Mindenhonnan hiányoznak a hazai termelő, feldolgozó, értékesítő lokális, vagy nagyobb rendszerek. Szóval hiányzik egy mozgató szellemiség. Hiányzik egy szellemi intuíció, megvalósítási képesség...”
 • 3. madártej 2009. április 05. 15:57
  „Annyira köll a Rókusi körútra a villamos, mint a falat kenyér! Mármint Bigfoot Botkának, ha nincs 10000 ágyas klinika meg Biopolisz, legalább tuja lögyön, a durva életbe bele.:)”
 • 2. legal 2009. április 05. 14:46
  „Már elnézést kedves Szávay István, de épp a minap minősítette vissza, negatívra a magyar hitelképességet két neves hitelminősítő. Úgy, hogy nem áll meg következő idézett mondata tartalma: "Ezt jelzi, hogy a magyar államadósság jövőjének megítélése rengeteget javult mindössze két nap alatt." Ön elfelejti azt is, hogy az EU által 2013-ig nyújtott, nyújtandó felzárkózási milliárdokat másra kellene költeni, mint betonutak, villamospályák, stb., mert ezen beruházások ez időt követően semmiféle népgazdasági hasznot nem fognak hajtani. Csak a fenntartási költségeik fognak újabb nehézségeket okozni.”
 • 1. achilleus 2009. április 05. 14:15
  „Sajnos gúzsba kötve nehéz táncolni:
  írja: "Amiben rengeteget segíthetnek a például agrártámogatásokra vagy fejlesztésekre kapott uniós pénzek is."
  Ezzel szemben áll az alábbi hír (előzmények + az utolsó mondat):
  2009-04-04 21:40
  Bebetonozott megszorítások: mi lesz a lakástámogatásokkal?
  Nem hagy mozgásteret a következő kormánynak a Gyurcsány-kabinet - írásban vállalt garanciát arra Veres János pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök, hogy a megszorításokat Magyarország végrehajtja.
  A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a Nemzetközi Valutaalaptól kapott óriáskölcsön részét képező uniós hitel fejében konkrét gazdaságpolitikai lépéseket vállalt a kabinet. A megállapodás része a többi közt az uniós mezőgazdasági támogatások nemzeti kiegészítésének lefaragása (...)

  A kormány egyébként már korábban döntött több, már elfogadott EU-s projekt megszüntetéséről, ilyen volt például a Budai vár rekonstrukciója. Tegnap vált ismertté, hogy a kommunális szemétlerakók önrészének visszavonása miatt megnövekedett terhek hárulnak - a sokszor fizetésképtelen - önkormányzatokra (valahová be is linkeltem).

  Szóval Szávay Úr! Nagyon el lehet szórni még a jobb sorsra érdemes pénzeket is, olyasmikre például, aminek a lakosság nem sok hasznát látja. A legrosszabbat valóban sikerült - talán - elkerülni, de ilyenkor nem szabad hátradőlni, mert a helyzet attól függetlenül igen súlyos. És azt már tudjuk, hogy a "világgazdaság pénzbősége" csak elfedheti a bajt, rossz irányítás mellett nem származik semmi haszon belőle, csak ki nem használt lehetőség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jöttek a csehszlovákok

"Győrben lassan olyan gyakori lesz a szlovák beszéd, mint a német Sopronban." Tovább olvasom