Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Pénz számolva jó

JEGYZET - "5 év telt el a bankkártyák hazai bevezetése óta. Használatuk jó bevétel a bankoknak, de kiadás a bankolóknak."
Muszájból átvette, de irtózott a bankkártyától nyugdíj felé közeledő ismerősöm. Utálta, pedig egy hónapban csak egyszer lépett a terminálhoz, hogy fizetését a nyílt utcán a titokzatos PIN-kódra nyíló dobozból kivegye. Biztonságosabbnak találta, amikor még a vállalati pénztáros adta át neki a tyúkbélnek nevezett elszámolási szalaggal együtt a bankókat – papírzacskóban. Olyankor gyorsan ellenőrzött, mert a pénz számolva jó. Aztán otthon borítékokba szortírozva osztotta be a havi fixet. Ami megmaradt, az a takarékkönyvbe kerülve pénzt fialt. Így látta át a családi költségvetést. Kölcsönt kérni szégyellt, hitelre pedig akkor sem vásárolt, amikor erről győzködték a hirdetések. A bevált módszerhez tért vissza nyugdíjba vonulásakor: bevonatta a bankkal az utált plasztiklapot.

A hazai háztartások 85 százaléka rendelkezik bankkártyával, de a tulajdonos havonta csak néhányszor használja. A bankautomatából kiveszi az egy hónapra való költőpénzt – az ingyen van. Otthon a bankjegyeket kiporciózza. Egy részével irány a posta: sárga csekkeken küldi a díjat a szolgáltatóknak. Ez is ingyen van. De csak látszólag – állítják a szakértők. Szerintük az ilyen készpénz-átutalási megbízás díját a szolgáltatók fizetik, de e költségeiket azonnal szétterítik az összes fogyasztóra a gáz-, víz-, villanyszámla részeként. Ez a bankkártya-
tulajdonos számára láthatatlan és befolyásolhatatlan összefüggés. De az is, miszerint évente a GDP mintegy 0,4 százalékát is megtakaríthatnánk azzal, ha kevesebbszer fizetnénk készpénzzel.

Ingyen forgathatjuk a plasztikkártyát vásárláskor is. Látszólag. Mert azért találni csak minden negyedik hazai boltban, vendéglőben POS-terminált, mert azt a tulajdonosoknak kell kifizetniük. Erre pedig a kicsi boltnak nincs kerete, arra meg nincs mersze, hogy a pluszköltséget árai emelésével szétterítse.

15 év telt el a bankkártyák hazai bevezetése óta. Használatuk jó bevétel a bankoknak, de kiadás a bankolóknak – így vagy úgy. E közvélekedés miatt a középkorúak körében maradt a szülőktől tanult módszer: a pénz számolva jó. Az ifjak többször használják ugyan a bankolás pénzkímélő módszereit, de lehetőségeit csak kapiskálják. Mert az iskolában még most sem tanítják, miként kell bánni a pénzzel – úgy, hogy mindig legyen, számolatlanul.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennek hanyatlani

"Tizenöt-húszezer magyar vendéglátóipari szakember dolgozhat Nyugat-Európában." Tovább olvasom