Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Pénzben mért tehetség

JEGYZET - "A valódi tehetségek valódi támogatói filléres gondokkal küzdenek."
Ismét csúcsra járatják a televíziók a tehetségkutató műsorokat: egyszerre két csatorna ontja a poppiacra az énekeseket. Így megy ez már évek óta, nem csoda, ha a jelentkezők azt mondják: ma már nem is lehet másként érvényesülni. Pár hónapnyi nyilvánosság, néhány szaftos bulvárcikk, és már kész is az új celeb, akinek koncertjén megtöltik a termet a sikítozó tinik. Médiatámogatás nélkül mit sem ér a tehetség: a kutyát nem érdekel senki, aki nem sír minden héten 2 millió néző előtt vagy nem szól be ismeretlenül is leendő mesterének.

Más kérdés persze, hogy a futószalagon, gyorstalpalón képzett sztárok meddig életképesek. A hamisan éneklő csitrire meddig lesznek kíváncsiak, miután nem ugrál már a stylistok által gondosan megtervezett bugyi-harisnya kombinációban, és valóban csupán a hangjával kellene eladnia magát. Könnyen megválaszolható, hiszen egy kezünkön meg tudjuk számolni azokat az előadókat, akik ezekben a műsorokban tűntek fel, és egyévnyi, gondosan megszervezett haknikörútjuk után – miután magukra hagyták őket – sem tűntek el a süllyesztőben. Ők a valódi tehetségek, mindenki más csak statiszta a nagyszabású produkciókban.

Így megy tehát ma nálunk a sztárcsinálás, tehetségkutatónak álcázva, miközben a valódi tehetségek valódi támogatói filléres gondokkal küzdenek. Azok a szervezetek, amelyek komoly kritériumok alapján válogatják diákjaikat, és iskolai rendszerben tanítják meg nekik a szakmát, kénytelenek anyagi alapon szelektálni. Ha betelt a támogatási keret, nem vesznek fel több fiatalt, legyen az akármilyen tehetséges. Ők ugyanis nem kapnak SMS-szavazatokat, sem reklámbevételt, de még támogatást sem nagyon. Hogy miért? Ez a mai világ értékítélete. Így vesznek el a jövő nagy zenészei, énekesei, miközben a tévében hétről hétre azt éljük meg tragédiaként, hogy valakinek a valakijének ezúttal nem sikerült a nagy áttörés.

Hogy mi a nagyobb baj, azt mindenki döntse el saját maga.

Olvasóink írták

  • 1. szilvikora 2012. november 07. 08:44
    „Köszönöm ezt a cikket!!!!!!Nagyon hálás vagyok érte, mert tényleg szenvedünk, mint a kutya, a saját hazánkban ... és ha már nem vagyunk celebszarok, nem is kellünk, pedig a zene nemzete vagyunk, nem a celebeké, Kodály, Bartók, Liszt és a többi nagyságunk forog a sírjában a szörnyebbnél, szörnyebb "tehetségektől" és a rendszertől ... :,(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki kicsoda?

"A rendszerváltás után 22 évvel lehetetlen eligazodni a vállalkozások kaotikus világában." Tovább olvasom