Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Pénzkérdés

JEGYZET - "A városnak és a magántulajdonosnak kellene megegyezni, ami persze pénzkérdés."
„A régi részben egy nyugodtabb, napközben is működő kávézót helyeznék el, melyben megtartanám a vázrendszert, az alulbordás födémet és a pillérvázas rendszert folytatnám. Ennek eredményeként egy zegzugos, intim hangulatú kis kávézó alakulna ki." A legfrissebb elképzelés az újszegedi Vigadó hasznosítására, egy fiatal szegedi hölgy diplomatémául választotta a nagy múltú ingatlan felújítását, s ezt közkinccsé is tette.

Sajnálom, de most éppen rossz idők járnak a kávézókra. 24 órában, emeletes asztaloknál folyamatosan kellene inniuk a kávét a szegedi lakosoknak, hogy megtérüljön a beruházás. És az még biztató, hogy csak kávét, a Régi Hungária ugyancsak körülbelül két évtizede haldokló termeiben whiskyvel kellene tennünk ugyanezt, hogy visszajöjjön a – piacon megmért – pénz.

Nemcsak azért látok párhuzamot a két ingatlan között, mert ezekben ittam az első korsó söreimet, hanem azért is, mert olyan kényszerpályán van a hasznosításuk, fekvésükből adódóan annyi – önkormányzati – kötöttség vonatkozik rájuk, hogy azt nagyon nehéz összeegyeztetni a profitérdekeltséggel.

Valamelyik NATO- vagy ENSZ-alközpont persze jól belakná a Régi Hungáriát, de nagyvárosi madárfüttykutatásra egyelőre nincs uniós pályázat, így aztán nehéz lesz funkciót találni a Vigadónak.

Az is közös bennük, hogy mindkettő eladó, az ár azonban nagyon relatív. Annyira, hogy szerintem a Régi Hungáriára még rá kellene szigszalagozni néhány száz millió forintot, hogy elvigye valamelyik profi szállodás vagy vendéglátós. Azon még nem gondolkodtam, hogy a Vigadó fáira mennyit kellene rákötözni, hogy a kétszázalékos beépítési korlát mellett tudjon profitot termelni – de itt nem is ez a megoldás.

A városnak és a magántulajdonosnak kellene megegyezni, ami persze pénzkérdés. Illetve kicsit politikai – költségvetési – is, hiszen azért egy kezünkön nem tudnánk megszámolni, hány pusztuló ingatlant kellene visszavásárolnia az önkormányzatnak, hogy eltűnjenek a legirritálóbb szégyenfoltok.

Na, annyi pénz nincs.

Olvasóink írták

  • 1. kvendi 2012. augusztus 14. 18:21
    „Elbontani az egészet és egy sport-szabad idő -kultúr- centrumot oda tenni...(van itt már a városba éppen elég kávézó sajnos sok a sarzsi áruló is közöttük)...sokan szeretnek - szeretnének - futni, biciklizni, teniszezni...nem csillagászati árakon...na ezen (hogy milyen sportra lenne jó) már érdemes lenne elgondolkodni...!
    Evvel a kávézóval is az lenn..., amikor az ember már vagy 1 hónapja nem járt a belvárosba, az az üzlet már nem az az üzlet..kapzsik a bérbe adók...!
    Apám mesélte, hogy valamikor a BP.-en a háború előtt bérbe vett egy üzletet a "xy" bácsitól, az meg pontosan tudta, hogy azon a környéken adott termék(fűszer-csemege) árulásával meg(még) mennyi pénzt tud "kitermelni" a forgalma után..., hogy ő (bérlő) se haljon éhen..., meg a bérbe adó is jól járjon...!!!!

    A mai "xy" bácsikáink nagyon kapzsikká váltak...!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszállottak

"Risztov Éva lehetne a definíciója annak, hogyan ne adjuk fel, hogyan ne törődjünk bele abba, ha már mindenki lemondott rólunk." Tovább olvasom