Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Pénzpocsékolás

JEGYZET - "Követhetetlen logikával magyarázzák a megmagyarázhatatlant."
„Hányok mindegyik politikustól! Nem megyek el regisztrálni, és még egyszer választani sem fogok" – mondja erős meggyőződéssel az intelligens, érdeklődő 21 éves egyetemista, aki pedig közéleti ügyekben jóval tájékozottabbnak, érettebbnek tűnik társainál. A mindegyik politikai pártra vonatkozó dacos és csalódott elutasítás egyre általánosabb a generációjában. Megdöbbentőbb figyelmeztető jelre aligha van szükség. A kormányoldal prominensei szerint a regisztráció azért jó, mert „kiszűri azokat, akik egyáltalán nem érdeklődnek a választások iránt." Sokak szerint erre azért van szükség, mert a kormányzat hívei fegyelmezettebbek, mozgósíthatóbbak.

Hiába lehet tudni a közvélemény-kutatásokból, hogy a választópolgárok 80 százaléka elutasítja az előzetes regisztrációt, a népakarat láthatóan nem hatja meg a kormánypártokat. Bár 2010 áprilisa előtt nem árulták el azt sem, hogy a választási rendszer teljes átalakítását szeretnék, ez ma már nem számít. Követhetetlen logikával magyarázzák a megmagyarázhatatlant. A választót képviselő kíváncsiskodó riporter kérdéseit kioktató arroganciával utasítják el. Nem szégyellnek olyan szöveget kamerába mondani, amiért normális demokráciában a képviselőnek azonnal le kellene mondania.

Az állam alapos, folyamatosan fejlesztett és karbantartott lakcím adatbázissal rendelkezik, amely mintegy 8 millió magyarországi lakhelyű választópolgárt pontosan nyilvántart. Szerte a világból – zömmel a szomszédos országokból – mintegy félmillió magyar kérte a honosítását eddig. Mielőtt megkapták a magyar állampolgárságot, hosszú űrlapot kellett kitölteniük, amelyben pontos lakcímüket is megkérdezték. Elvileg ez is szerepelhetne egy adatbázisban – ha mégsem, akkor elég lenne ennek a félmillió választónak regisztrálnia. Ehelyett 8 és félmillió levelet küld majd ki a kormányzat, és ellenőrizteti a visszaérkező adatokat az amúgy is agyonterhelt tisztviselőkkel – a most feleslegesnek, megszüntetendő rossznak beállított népesség-nyilvántartási adatbázis alapján. Szakértők szerint a regisztráció többmilliárdos kiadás lesz: a semmire sem használható nemzeti konzultáció-sorozat után újabb felesleges pénzpocsékolás.

És akkor a fontosabbról, a demokráciával kapcsolatos aggályokról még nem is szóltunk. Miért kell megfosztani egyik legalapvetőbb joguktól azokat, akik csak a választás napján szeretnék eldönteni, hogy egyáltalán akarnak-e dönteni?

Olvasóink írták

 • 6. FanyarDárda 2012. október 18. 09:21
  „5. achilleus,
  bizonyára elkerülte becses figyelmét a szándékosan első helyre linkelt ismertető:
  (Ki csalt jobban: az MSZP, a Fidesz vagy mindkettő?
  http://hvg.hu/itthon/20121004_Fidesz_MSZP_valasztasi_csalas_Kosa_Lajos)
  Ebben ott a válasz a Nyakó-féle problémára, amelyet igaztalanul (és gyanítom: némi rosszindulattal) igyekszik a TASZ nyakába varrni.
  Más: véleményéből sajnálatosan (bár elkötelezett jobboldali gondolkodóktól megszokott módon) hiányzik az előzetes regisztráció legfontosabb kritikájaként kiemelt elem vizsgálata. Nevezetesen, hogy a cécó elsődleges (és igen aljas) célja a bizonytalan / érdektelen / szavazók távol tartása, mi több: kizárása.
  Az már csak hab a tortán, hogy "Az önkéntes bejelentkezés bevezetése mellett nem szól kényszerítő vagy nyomós indok, ezért önkényesnek tekintendő, továbbá a bevezetésével együtt járó hátrányokat nem ellensúlyozzák sem előnyök, sem megfelelő biztosítékok."
  E témakörben tanulságos volt megfigyelni szegény Kiszely Zoltán vergődését az ATV tegnap esti adásában (Civil a pályán). Egyetlen észérvet sem tudott fölhozni a regisztráció mellett.”
 • 5. achilleus 2012. október 17. 17:09
  „4. FanyarDárda 2012.10.17. 12:57
  "A bejelentkezésen alapuló névjegyzék intézményének bevezetése nem fogja jobban óvni a választások tisztaságát, mint a jelenlegi választási eljárás, a bejelentkezéses névjegyzék önmagában nem tud több választási csalást kiszűrni."

  Nehéz elhinni, főleg annak fényében, amit Nyakó mondott Nagyváradon: "amikor felmerült, hogy a romák voksai is sokszor döntőek lehetnek. Jelezte: ,,Minden szavazat számít. Az meg, hogy hogyan szerezzük meg, soha ne derüljön ki."" - http://lynk.ly/stories/view/8128188
  Sosem hallottam, hogy bárki, például a TASZ szükségét érezte volna megkérdezni Nyakót, hogy mégis hogyan is gondolja, amit mond, különösen annak fényében, hogy bizonyosan jogellenes módról van szó, hiszen arra egyértelműen következtethetünk a megfogalmazásból. És még valami, mennyi szavazatot is jelenthet ez? Nem demokrácia az, ahol ilyen léptékű szavazat megszerezhető úgy, hogy annak módja úgymond "soha ne derüljön ki". És nem is fog, ha valaki úgy csinál, mint a TASZ: kinyilatkoztat, de Nyakó kijelentéséhez szava sincs. Gittegylet, hacsak már ki nem derítették, hogy a Nyakó-féle módszer a regisztráció mellett is működik. De akkor talán nem a regisztráció ellen kellene ágálni, hanem a szavazatmegszerzés módszerével kellene teleharsogniuk a sajtót.”
 • 4. FanyarDárda 2012. október 17. 12:57
  „"A Fidesz és az MSZP is élt szabálytalan eszközökkel a korábbi parlamenti és önkormányzati választásokon is - mondta a hvg.hu-nak egy korábbi többszörös kampányfőnök Kósa Lajos kijelentésével kapcsolatban, mely szerint a szocialisták 2002-ben és 2006-ban is választási csalást követtek el."
  (Ki csalt jobban: az MSZP, a Fidesz vagy mindkettő?
  http://hvg.hu/itthon/20121004_Fidesz_MSZP_valasztasi_csalas_Kosa_Lajos)

  "A bejelentkezésen alapuló névjegyzék intézményének bevezetése nem fogja jobban óvni a választások tisztaságát, mint a jelenlegi választási eljárás, a bejelentkezéses névjegyzék önmagában nem tud több választási csalást kiszűrni." (Előzetes választási regisztráció: az általános és egyenlő választójog korlátozása - http://tasz.hu/politikai-szabadsagjogok/elozetes-valasztasi-regisztracio-az-altalanos-es-egyenlo-valasztojog)

  "A TASZ álláspontja szerint az önkéntes bejelentkezésen alapuló választói névjegyzék intézménye és a gondnokság alá helyezett állampolgárok választójogának korlátozása az általános és egyenlő választójog gyakorlása szempontjából szükségtelen és aránytalan. Az önkéntes bejelentkezés bevezetése mellett nem szól kényszerítő vagy nyomós indok, ezért önkényesnek tekintendő, továbbá a bevezetésével együtt járó hátrányokat nem ellensúlyozzák sem előnyök, sem megfelelő biztosítékok."
  "http://tasz.hu/files/tasz/imce/tasz_-_valasztasi_eljaras_-_20121003.pdf)”
 • 3. achilleus 2012. október 17. 11:01
  „1. theseus 2012.10.17. 09:50
  A kormánynak nyilvánvalóan meg van kötve a keze abban, hogy a választási visszaélésekre hivatkozzon, ugyanis azokat már csak nehezen, vagy egyáltalán nem lehetne bizonyítani. Márpedig bármilyen hivatalos célzás ilyesmikre azonnal perek sokaságát indítaná el. A maradék érvek önmagukban tényleg nem túl erősek, ezt használják ki azok a publicisták, akik mintha nem is éltek volna ebben az országban az elmúlt választások kampányzáró időszakában, mindent ami eddig történt, a lehető legkifogástalanabbnak állítanak be. Mindössze egyetlen jogerős elmarasztaló bírósági ítélet született a választások rendjének megsértésével összefüggésben, méghozzá Kovács László MSZP elnök ellen http://index.hu/belfold/kovacsfidesz/, (később ugyanezen személy kampánycsendsértését is megállapította bíróság, taxizgatás az mtv1-en), persze a Országos Választási Bizottság (Rytkó, Szigeti, Halmai stb.) ezt, és az egyéb bejelentéseket sohasem tartotta olyan súlyú jogsértésnek, hogy a választásokat bárhol meg kellett volna ismételni. Ami a regisztráció eredménybefolyásoló kimenetelét illeti, ha eltekintünk a választási csalásoktól, szerintem kétesélyes a kormány szempontjából, amint azt az erről szóló íráshoz hozzáfűzött hozzászólásomból kitűnik. Érdekes módon ottani első mondatomat nagyban alátámasztja, Hollósi úr szintén első helyen említett példája: "Nem megyek el regisztrálni, és még egyszer választani sem fogok" - mondja erős meggyőződéssel az intelligens, érdeklődő 21 éves egyetemista."”
 • 2. FanyarDárda 2012. október 17. 10:24
  „1. theseus, ...szemben ugyebár a fedhetetlen és tiszta erkölcsű kormányoldallal, amelyhez a mutyi gyanúja sem fér...
  Választási szakértők szerint a csalás lehetősége pont úgy fönnáll, technikai kérdés csupán, tessen csak utánanézni.
  Színtiszta képmutatás (parasztvakítás) az egész, amelyben csak a föltétlen párthívek hisznek, amint az szakrális helyeken szép és helyénvaló. Más kérdés, hogy a képmutatókat keményen ostorozó Jézus Krisztus háza helyett a Fidesz-templomot választották, szentélyében a dicsfénnyel övezett Vezérrel. Gusztus dolga.”
 • 1. theseus 2012. október 17. 09:50
  „"Sokak szerint erre azért van szükség, mert a kormányzat hívei fegyelmezettebbek, mozgósíthatóbbak."

  Mások szerint meg azért, mert így könnyebben megelőzhetők a választási visszaélések, csalások, amelyek pedig a mostani ellenzéket jellemzik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semmi botrány

"A hídemberek ideje, úgy látszik, lejárt." Tovább olvasom