Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Pincék és esők

"Eső után – a köpönyegen túlmenően – több minden is kellene. A minapi, óriási zápor után akadtak utcák Szegeden, ahol szinte házról házra kellett haladniuk a tűzoltóknak, kiszivattyúzni a pincékből a vizet. Mi lenne, ha létezne a belvárosban egy-két kisebb záportározó?"
Eső után – a köpönyegen túlmenően – több minden is kellene. A minapi, óriási zápor után akadtak utcák Szegeden, ahol szinte házról házra kellett haladniuk a tűzoltóknak, kiszivattyúzni a pincékből a vizet. Mi lenne, ha létezne a belvárosban egy-két kisebb záportározó? A tározók mélyebbek lennének, mint a pincék, így oda gyűlne össze a víz. Illetve, ami bejut a pincékbe – onnan továbbszivárogna a talajon keresztül, a mélyebb helyre. A város az adott tározónak – mintegy – vízgyűjtője lenne. Ahogyan, mondjuk, a Balaton környéknek a Balaton.

Egy tározót természetesíteni is lehetne, városképi jelentőségűvé is válhatna akár. Mint Nyugat-Európában több helyen: tündérrózsával, itt-ott nádszegéllyel, megszelídült vadkacsákkal, a jászkeszeg színes – arany orfaként nevezett – változataival, szökőkúttal, ezzel-azzal. Körülöttük padokkal, játszótérrel, üldögélő nyugdíjasokkal, kismamákkal, játszadozó gyerekekkel. Paradicsomi lenne a látvány! Mindazoknak, akik bármely, beépítetlen területet kizárólag abból a szempontból néznek, hogy, beépítés esetén, mennyi pénzt eredményezne – kimondottan szörnyű.

Úgyhogy nem kell attól tartani, záros határidőn belül tározók létesülnek Magyarország-szerte, városokban. A fordítottjára inkább akadhat példa. Olvastam – a példa ugyan nem szegedi, hanem budapesti –, egy városszéli tavacskát, ami senkit nem zavart, csak éppen ott volt, feltöltöttek. Onnantól kezdve elkezdtek vizesedni a környékbeli házak, mert a talajvíz már nem a tavacskába folyt be, hanem a pincékbe. De hátha bekövetkezik némi szemléletváltozás; erre szükség mutatkozna: nagy esők mindig is jöttek hirtelen, és – a globális fölmelegedéssel együtt járó időjárási szélsőségek mind gyakoribbá válásával – bizonyára egyre inkább lesznek is. Amint szakemberek mondják: lehet, hogy összességében kevesebb esik majd évente, mint régen – de ha egyszer rákezd, akkor nagyon, lásd, biztató előképként, a minapi zivatart.
Persze, az is megoldás, hogy minden pince mellé tűzoltókocsit állítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünneplők

"...elkezdődött – és máig tart – a falunapok divatja. Bár egyre több településen a régi,… Tovább olvasom