Délmagyar logó

2018. 10. 19. péntek - Nándor 11°C | 22°C Még több cikk.

PISA-sokk

JEGYZET - ˝Az oktatás mélyrepülése áthat mindent.˝
Még lejjebb csúsztunk a lejtőn. Napok óta az újabb nemzetközi oktatási felmérés eredményein acsargunk, keressük a rettenetes eredmények okait. Az úgynevezett ellenzék a kormányra, az önálló oktatási tárca és a pénz hiányára, a döntési helyzetben lévők dilettantizmusára mutogat. Mutogathat is, de nem kellene megfeledkeznünk arról, hogy az első sokk a felmérések eredményei miatt nem most ért bennünket.

2004-ben éppen PISA-sokk logóval szerveztek konferenciát, a megállapítások ugyanazok voltak, mint most: a gyerekek közül minden negyedik nem tanul meg olvasni. Ezen már tizenkét évvel ezelőtt sopánkodtunk. Azóta éppen egy generáció rágta át magát az alapfokú és középfokú oktatási intézményeinken, és a helyzet nem változott. Mert nem történt semmi. Annyit a háborgó ellenzék javára írhatunk, hogy az első sokkoló felmérés után, 2006-tól 2009-ig bezárólag a szövegértésben mutatkozott némi javulás, azt követően pedig zuhanás. A drámai az, hogy az oktatást is a politika hadszínterévé tették. Nem fogják fel, hogy tényleg ezen múlik minden. Képesek még a saját gyerekeink boldogulásának megakadályozásával is inkább az ellenfelet ócsárolni, ahelyett, hogy végre egy komoly átalakításon dolgoznának. Vagy abban reménykednek, hogy a „bizalmi körhöz" tartozók csemetéi majd Svájcban tanulhatnak, mint kedves Ráhel a saját lábán?

Sovány vigasz. Nincs elég képzett munkaerő, főként nincs a húzóágazatnak számító informatikai szektorban. Ráadásul az oktatás mélyrepülése áthat mindent: akkor megyünk orvoshoz, amikor már piszok drága beavatkozásokkal lehet megmenteni, gyógyítani bennünket. Ettől persze az egészségügy egy lyukas zsák lett. Sajnos be kell fejeznem, pedig szívesen írnék még arról is, hogy az okoskütyük használatát nem betiltani, hanem ösztönözni kellene. De ehhez már más tanárok is kellenének, s már el is érkeztünk a pedagógusok képzéséhez.

Annyi dolog volna. Mi meg csak sokkolunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélfújta levél

JEGYZET - "Hiába gondol csodaszépet, vagy nő virág a szívében." Tovább olvasom