Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Placcosok

JEGYZET - ˝Pénzügyi tanácsadókat és takarítókat is nagy számban keresnek a megyében. Diplomás nem kell senkinek.˝
Három hétig voltam placcos néhány éve egy nyáron egyetemista koromban. Egy balatoni kiülős lángosos kocsmában ürítettem a hamutálakat, és ételmaradékot kotortam a kukába. Napibért kaptam, ha jól emlékszem, 2 ezer pár száz forintot. Igen fárasztó munka volt, legtöbbször én nyitottam a helyet reggel 8-kor, este 11 előtt nem végeztem soha. Aztán persze jött a balatoni éjszakai élet, 3-4 óra alvás, majd kezdődött az egész elölről.

Mindannyian – a pizzasütő barátomtól a mosogatólegényig – úgy éreztük, hogy kissé alulfizetettek vagyunk, ráadásul általában a keresetünk nagy részét elköltöttük éjszaka. Egyetlen megoldást találtunk. Annyit ettünk a büfében, amennyi belénk fért, ez volt a mi cafeteriánk. Akkoriban ez még létező fogalom volt. Koszt, kvártély jutott tehát.

Jól éreztük magunkat, de nem gondoltuk volna, hogy nyári melónkra sok álláskereső irigykedne. Ebben az életkorban az ember ritkán követi az álláshirdetéseket, pedig nem kell mást csinálni, csak kinyitni az újságot, vagy böngészni az interneten, hamar szembe jön valahol, hogy adjunk el biztosítást.

Kolléganőmnek feltűnt, hogy az ügynöki munka mellett a vendéglátóipar is keresett terület az állástalanok körében. Szerintem sokan csinálnák azt, amit mi azon a bizonyos nyáron. Ha úgy adódott, vízi biciklit adtunk bérbe, ha szóltak, beugrottunk a konténerbe, hogy megtapossuk a zsákokat, mert kellett a hely az újabb adag szemétnek. Ezt azért akkor még nem csináltuk szívesen.

Kolléganőm gyűjtögetett, olvasgatott. Azt találta, hogy pénzügyi tanácsadókat és takarítókat is nagy számban keresnek a megyében. Diplomás nem kell senkinek. Saját lapunkban olvasta, hogy a városnak egyetlen új ügyvédre, mérnökre, gyógyszerészre, informatikusra van szüksége. Gyűjtése nem reprezentatív, de így is árulkodó. A kétkezi munkások jóval keresettebbek, őket azonban nem fizeti meg senki.
Ha véletlenül egy diplomás munkát kap, 3-4 hónap próbaidőt kell kiállnia, aztán vagy elküldik, és jön helyére újabb kihasználható gyakornok, vagy szerencsés esetben indulhat a taposómalom. Csak ne a konténerben kelljen taposni, mert akkor nem sok minden változott az egyetem óta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majd ha fagy

˝Itt az életpályamodellnek titulált pótcselekvés.˝ Tovább olvasom