Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Plakátfiúk

JEGYZET - "Az ellenzék úgy viselkedik, mintha jobban ismerné a valóságot, mint a kormány, és több álláshelyet tudna teremteni."
Állást találni művészet, megtartani szintén – egy internetes közvetítő cég mégis arra biztat, hogy a kollégák kinézete alapján válasszunk munkahelyet. A HVG-ben közölt hirdetésen „a barátnőm" felirat fölött egy szép lány fotója, „a barátaim" című felvételen három jóképű, öltönyös legény pózol, „a kollégám" viszont egy pulóveres, szemüveges, vizes fésűt használó, szerencsétlen figura. A szöveg: „Életünk egyharmadát a munkahelyünkön töltjük. Nem mindegy, hogy hol." A közvetítő cég szerint az ő ajánlatuk segítségével az ügyfél „elindulhat egy olyan munkahely felé, ahol életének akár a kétharmadát is szívesen eltöltené". Például technikusi, könyvelői, szoftverfejlesztő-mérnöki állást ajánl – nem hinném, hogy azokon a helyeken minden kolléga úgy néz ki, mint egy modellügynökségnél. Nyilván nem kell komolyan venni a hirdetést, ez csak a reklámszakmára jellemző provokáció. Kitalálóinak eszébe sem jutott, miket gondol erről egy pályakezdő, aki például tavaly kapta meg a diplomáját, és most – miután hiába kilincselt vele megnyerő vagy ellenszenves munkaadóknál – beteszi a vitrinbe, megpróbál „eredeti szakmájában", lakatosként elhelyezkedni.

Modellek láthatók a kormány munkahelyvédelmi akciótervének óriásplakátjain is, mintha tényleg nem lehetne olyan igazi dolgozót, munkakörnyezetet találni, amely bemutatható egy reklámban. Ugyanígy viszonyul a kormány elképzelése a valósághoz – erről szóltak az ellenzéki bírálatok. A KSH legutóbbi foglalkoztatási adatai azt mutatják, hogy a korábbinál 75 ezer 500-zal többen, összesen 3 millió 907 ezer 600-an dolgoznak, ami az utóbbi tíz év rekordja. Ám ennek a növekedésnek egyharmadát adják a közfoglalkoztatottak: a versenyszférában egyelőre nincs komoly eredmény. Bízni kell benne, hogy később lesz. Az ellenzék mindenesetre úgy viselkedik, mintha jobban ismerné a valóságot, mint a kormány, és több álláshelyet tudna teremteni.

A hazai politika mindig messze állt a munka világától – ez a véleménye annak a pesti géplakatosnak, aki megvette a FÉG-et, és ismét magyar gázkészülékeket gyárt, fejleszt. Amikor már lehetett tudni, hogy épül a kecskeméti Mercedes-gyár, szívesen pályázott volna a fűtőrendszer elkészítésére. A város alpolgármestere azonban fölvilágosította: ez egy német beruházás, a csempétől a radiátorig minden német lesz benne. A géplakatos szerint a feladat tisztán látszik. Az egyik jogállam valahogy képes arra, hogy idegenben is védje saját gazdaságát – csempe-, kazán- vagy autóbuszgyárát, dinnyetermelőit –, és ezen keresztül a munkahelyeit. A másik pedig ezt otthon sem tudja megoldani anélkül, hogy összekülönbözne saját versenyhivatalával.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2012. szeptember 01. 15:59
    „Ennyire félelmetes voltam?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trükkök, ötletek

"Olvad a tartalék. Jön az éhkopp és a tehetetlenség miatti mélabú." Tovább olvasom