Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Plakátpotencia

"Nem ez a szabad véleménynyilvánítás – ez csupán rongálás."
A potencianövelő szerekkel kezelt hörcsögök könnyebben megbirkóznak az időzónákon átrepítő utazáskor fellépő időzónaváltás-szindrómával. Erre derítettek fényt argentin tudósok – jutalmuk pedig az értelmetlen kutatásokért járó anti-Nobel-díj lett.

Fájó pazarlás csak a repüléstudomány legújabb felfedezéseit „honorálni" ilyen elismeréssel – javaslom a hiábavalóságok listájára a politikai óriásplakátot is.

Néhány politikus is elismeri olykor, persze nem a jegyzetfüzetnek: tacepaóiknak nincs nagy mozgósító erejük, nem döntik el a választást – csak úgy vannak. Mert más is kiteszi. A választópolgár meg nem érti, miért kell megnyerőre erőltetett félmosolyokat, áthatóra sminkelt tekinteteket látnia boltba menet.

A www.kepmutatas.hu kampánymonitora szerint a 6 legismertebb párt (Fidesz, Jobbik, LMP, MDF, SZDSZ, MSZP) idén eddig 3 milliárd 260 millió forintot költött kampányra – ha betartanák a törvényben előírt 386 milliós kampánylimitet, egymilliárddal kevesebbet mutatna a számláló. Az összegből a Kantar Media adatai alapján nagyjából 700 millió forintot a köztéri reklámra fordítottak a pártok. Például plakátokra – amelyeken aztán előszeretettel üzengetnek az ellendrukkerek. Most éppen Csongrádon.

A „véresszájú kommunista" felirat ugyanolyan gusztustalanul mutat, mint a márciusban Szegeden firkált horogkeresztek. Emlékezhetünk az MSZP és a Fidesz 2006-os makói „nagy plakátháborújára" is. Ki ragasztotta le előbb a másikét? – erről szólt a mélyen szántó vita. Akkor már inkább fickósítsunk hörcsögöket.

Nem ez a szabad véleménynyilvánítás – ez csupán rongálás. Szabálysértés. De gáncs a jó ízlésnek az is, amikor a választások után hónapokkal is kerülgetjük az oszlopokra ragadt papirosokat, amikor a végletekig leegyszerűsített üzenetek alatt mikronnyi méretű betűkkel olvasható csupán, ki a feladó. A plakátokkal – és a belőlük maradt torzókkal – egyedül azt hirdetjük: továbbra is hiányzik belőlünk az elegancia.

Olvasóink írták

  • 1. theseus 2010. augusztus 26. 15:32
    „Inkább legyenek politikai óriásplakátok, mint egypártrendszer. A színvonalukon persze lehet vitatkozni.
    Ennyi erővel az óriásplakátok is feleslegesek, meg általában a reklám is. Ha egyféle mosópor van, annak sem kell reklám.
    Persze a szívgyógyszerek hasznosabbak, ha ez a kérdés. Vagy inkább a potencia?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küszöbön innen és túl

"A nagyok ugyanis, mint ahogy eddig a 20 év alatt, úgy a változtatások után is simán veszik az akadályt." Tovább olvasom