Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Pofonok

JEGYZET - "Lányok, asszonyok, vissza hát a kályhához!"
Zsiga Marcell-i magasságokat ostromolt a parlamentben a minap Varga István fideszes képviselő. A 47 ezer forintból meg lehet élnit hitvalló politikus után kollégájának a magyar nőtársadalmat sikerült megsértenie, fogalmazzunk stílszerűen, szájon csapnia – ahogy félázsiában illik.

Az Élet-Érték Alapítvány népi kezdeményezésként százezer aláírás összegyűjtésével kérte az Országgyűlést, tárgyaljon arról, hogy a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállásként szerepeljen az új büntető törvénykönyvben. Tárgyalták. Bár ne tették volna. Lovag Varga szerint ugyanis a nők előbb húzzanak el az emancipált, önmegvalósító jó édesanyjukba két-három vagy inkább négy-öt gyereket szülni, s akkor majd a családon belüli erőszakról sem fognak annyit károgni, és egyébként ezzel automatikusan maga a probléma is meg fog szűnni. Egy csapásra. Vagy többre. Varga kádéenpés lovagtársa, Karvalics Ottó sem akart kimaradni a sercintős anyázásból: „Először a családoknak kellene példát mutatniuk, hogyan lehet békében élni egymás mellett, és majd csak utána lehetne érvényesülniük". Lányok, asszonyok, vissza hát a kályhához! Előbb a fakanál, meg a felmosórongy, négy-öt gyerek, aztán majd meglátjuk. Az asszony tűrjön, szolgáljon és nemzzen minél többet a haza és a férje nagyobb dicsőségére – legalábbis a családbarát falkavezérek elképzelései szerint.

Némi megnyugvásra adhat okot, hogy maga a Fidesz is elhatárolódott képviselője egyes kijelentéseitől. Önálló törvényi tényállásra viszont a kormánypárt hivatalos álláspontja szerint sincsen szükség, mondván, az új Btk.-ban minden helyzetre megtalálható a szükséges tényállás. Lehet, de nem ez a lényeg, mint ahogy az azeri baltás gyilkos kiadatásánál sem a jogszerűséggel volt a baj, hanem az erkölccsel, az íratlan szabályokkal. A családon belüli erőszak önálló törvényi megnevezése is a gesztus miatt lett volna fontos, amivel a parlament a 100 ezer aláíró és a félmillióra becsült bántalmazott nő előtti szolidaritása kifejezéseként hitet tehetett volna egy lovagibb, emberibb 21. századi Magyarország mellett. Nem tett.

Maradunk hát a jól bevált lapító, csizmaszagú, prosztó hétköznapi kultúránál. Továbbra is felmenthetjük magunkat: nem a mi dolgunk, kivel mi történik környezetünkben, ha vér folyik, úgyis kimegy a rendőr. A könny és a lelki sebek szivárgása meg amúgy sem látszik át a főfalakon.

Olvasóink írták

 • 3. theseus 2012. szeptember 13. 15:06
  „"Maradunk hát a jól bevált lapító, csizmaszagú, prosztó hétköznapi kultúránál."
  Elég baj. Érdekes mondatokat ad a szerző a képviselő szájába. Amit én hallottam és olvastam, az korántsem volt olyan prosztó, mint ez a cikk.”
 • 2. Mozimasiniszta 2012. szeptember 13. 11:00
  „1.-es vettél be ma már gyógyszert ?”
 • 1. klj-54 2012. szeptember 13. 09:56
  „Hiteltelen a fidesz elhatárolódása!
  A parlamentben csak az szólalhat fel és csak azt mondhatja amit Orbán jóvá hagy!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisváros - nagy sport?

"A TAO biztosabbá, kiszámíthatóbbá teszi a sportfinanszírozást, de nem old meg mindent." Tovább olvasom