Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Pofonok az élettől

JEGYZET - "Az eset óriási vitát és indulatokat váltott ki."
Nem könnyű igazságot tenni olyan ügyben, mint amilyen most az apátfalvi általános iskolában történt. Egy pedagógus szétválasztott két, egymással verekedésbe keveredett diákot, s mint a rendőrség közleményében áll, be is ismerte, hogy egyiküket bántalmazta.

Az eset óriási vitát és indulatokat váltott ki.
Ha az ember végigolvassa a netes hozzászólásokat, egészen szélsőséges véleményekkel is találkozhat, kezdve onnan, hogy a tanár úrnak igaza volt, és jól tette, amit tett, odáig, hogy vele is ugyanezt kellett volna tenni. Néhány dolgot azonban a tisztán látás érdekében talán érdemes leszögezni. Például hogy az iskolában nincs helye erőszaknak sem diákok, sem tanárok részéről, hogy mindenekelőtt a szülő kötelessége tisztes viselkedésre nevelni csemetéjét, és hogy a jó pedagógusnak a salleren és a kokin kívül is van eszköze a fegyelmezésre.

Amikor én voltam általános iskolás, úgyszólván mindennapos volt egy-egy füles a tanteremben vagy az ebédlőben. A pofonesőből nekem is kijutott, pedig egyáltalán nem tartoztam a rosszcsontok közé. Kifejezetten csöndes gyerek voltam, jól tanultam – nem csoda, hogy gyűlöltem azt a pedagógust, akinek olykor meglendült a keze. Örülök neki, hogy ez a világ már elmúlt. Ugyanakkor tény: a mai, sokszorosan leterhelt tanároknak-tanítóknak sokkal nehezebb a dolguk, mint az engem oktatóknak volt. Sokkal több a nehezen kezelhető gyerek, és a tanév végére, az utolsó hetekre mindkét oldalon elfogy a türelem. Emlékezetes: tavaly egy szegedi iskolában fordult elő hasonló eset, és az is a nyári szünet előtt nem sokkal történt.

A rendőrségi és az iskolai vizsgálat az apátfalvi ügyben egyelőre tart. Ha vége lesz, talán minden érintett megszólal, és kiderül, pontosan mi és miért történt. Ami biztos, óriási lehet a feszültség ott, ahol így robbannak ki az indulatok. És ezt a feszültséget valahogyan kezelni kellene – mihamarabb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esélyváltás

˝Egyszerű a képlet: olcsó munkaerő váltja majd fel a hozzáértőt˝ Tovább olvasom