Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Politikai játékaink

"Ma kezdődik az őszi politikai szezon. Ahogyan az előre is látszik, a parlamentben máris vad csatába kezdenek a kormánypártok és az ellenzék. A Fidesz pedig – amely a nyári holtszezonban nem győzte bírálni a kormányt, hogy „kampányol, ahelyett, hogy kormányozna" – a nemrég befejezett, 20 ezer kilométeres busztúrával járó nemzeti konzultáció után szerdán kezdi újabb, ezúttal gazdasági konzultációnak titulált országos roadshow-ját."
Ma kezdődik az őszi politikai szezon. Ahogyan az előre is látszik, a parlamentben máris vad csatába kezdenek a kormánypártok és az ellenzék. A Fidesz pedig – amely a nyári holtszezonban nem győzte bírálni a kormányt, hogy „kampányol, ahelyett, hogy kormányozna" – a nemrég befejezett, 20 ezer kilométeres busztúrával járó nemzeti konzultáció után szerdán kezdi újabb, ezúttal gazdasági konzultációnak titulált országos roadshow-ját.

Azaz vége a viszonylagos nyári szélcsöndnek. Látható, hogy a politikában már mindent áthat a tavaszi választásra kacsintó kampányhangulat. A politikai ellenfelek már jó ideje mást sem tesznek, mint fogást igyekeznek keresni egymáson. Így várható, hogy a januári kampánykezdet csak arról szól majd, hogy még nagyobb csinnadrattával folyik tovább az, ami már hónapokkal, vagy inkább évekkel előbb elkezdődött.

A permanens kampány idejét éljük. És ha az ember olvasgatja a tévék politikai műsoraiba beküldött SMS-eket, akár úgy is vélheti, hogy a pártoknak nem is lesz nehéz a dolguk: az jön majd ki jobban mindebből, amelyik nagyobbat tud ígérni.

Csakhogy ez sem igazán biztos. Hétfőn például az ellenzéknek jó témája lehetett volna a benzinár ügyében tanúsított kormányzati érdektelenség, mire Gyurcsány Kínából megüzente, hogy – előre hozván a januári áfacsökkentést – jó 10-12 forintot lefaragnak majd az árból. Így aztán e témában legföljebb a költségvetési hiány ügyében kezdhető majd ki a kormány, ami azért mégsem oly népszerű, mint az egyes számú forgatókönyv lehetett volna.

Az azonban jól látszik, hogy marad még bőven téma a tarsolyban. Például a kettős állampolgárság ügye, amelyet a Fidesz most támogatni látszik. Ezzel meg az a gond, hogy Orbán, amikor kormányon volt, felelős politikus módján határozottan elutasította ezeket az igényeket, a státustörvénnyel helyettesítve a kettős állampolgárságot. És amikor a népszavazás előtti kampányban már fölkarolta az ötletet, határozottan jelezte, hogy csak korlátozott jogokkal járó, teljes értékű magyar útlevelet és választójogot nem tartalmazó jogállást tud elképzelni a határon túli magyaroknak. Mellesleg ez is felelős politikusra vallott, csak hát az alkotmány nem ismer korlátozott állampolgári jogokat, no meg a határon túli magyarok is úgy vélték hirtelen, hogy egy csapásra megoldható lehet néhány meghatározó problémájuk, és már nem elégednek meg korlátos jogokat biztosító forgatókönyvekkel.

Ilyen az élet, amikor a vágyak túllépnek az őket felhasználni kívánó politikai manőverezésen. Az pedig, hogy a migrációs ügyekben nagyon érzékeny Brüsszelben már a magyar nemzeti vízum, illetve a határon túliaknak szánt útlevél ügyének gyurcsányi meglebegtetése is komoly aggályokat kelt, mintha senkit nem érdekelne. Pedig könnyen kizárhatjuk magunkat a schengeni egyezményből, ami hihetetlen károkat okozhat az országnak.

Mellesleg éppen a sikertelen népszavazás bizonyította, hogy ennek az országnak a lakói gyakran megfontoltabbak, mint politikusai. Igenis óvatosan döntenek fontos ügyekben, és képesek mérlegelni a lehetséges következményeket. Nem ugranak fejest látatlanban a medencébe, csak mert valaki azt állítja, hogy tele van vízzel. És az a gyanúm, hogy a benzinár ügyében is számol majd az ország, hogy az egy tank benzinen megtakarítható négy-ötszáz forint aligha fogja majd elterelni a figyelmet más, fontosabb kérdésekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útálom

"Csak úgy álmodozom. Elképzelem, mondjuk, hogy egy polgármesteri beosztásban dolgozó fiatalember,… Tovább olvasom