Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Pollenuralom

"Az allergén növények nyári uralma turisták sokaságát tartja távol parlagfűországunktól."
Visszavonulót fújt az erősödő pollentámadás miatt: először csak a kertészkedést hagyta abba a nyugdíjas férfi. Az utóbbi két nyáron elhatalmasodó allergiás rohamai miatt a fűnyíráskor is maszkot kellett viselnie. Immár a kertjét, a házát árulja, pedig élete értelmének mondta a földet és a saját hajlékot.

Nem „egyéni szocprobléma", hogy a veteményesére és előkertje virágdíszeire egykor büszke férfit legyőzte a növényi polleninvázió, mert manapság minden negyedik-ötödik magyar allergiabeteg. A nyaranta tüsszögők és könnyezők növekvő száma, az egyetlen allergiás páciensre jutó évi 300 ezer forint gyógyszerkiadás, az összes hazai beteg kezelésére egy-egy esztendőben elköltött 20–24 milliárd már önmagában közüggyé minősíti a legagresszívebb pollengyár, a parlagfű elleni küzdelmet.

Harci láz vesz erőt rajtunk minden esztendő közepén abban a 2–3 hónapban, amikor a parlagfű irritál. Ilyentájt rendre ismétlődnek a riasztó számok. Közte a legújabb csúcs: az év 33. hetében Szegeden és környékén is 600 pollent számoltak egy köbméter levegőben, miközben az arra érzékenyeket már a levegőben kóválygó 20 virágpor is megbetegíti. A szél szárnyán 80–100 kilométeres távolságra repülő, 15–20 éven át csíraképes, gubacsszerűen tüskés virágporból kifejlődő parlagfű kétszer annyi vizet és tápanyagot rabol el a földből, mint a legtöbb kultúrnövény, így a fertőzött kukorica, vagy búzatáblákon a várhatónál akár 40–50 százalékkal is kisebb lehet a termés. De nem ez az egyetlen gazdasági kár, ami a terjedő pollenszemét számlájára írható. Az allergén növények nyári uralma turisták sokaságát tartja távol parlagfűországunktól, miközben jövőnk épp az szennyezésmentes környezetre is építő egészségturizmus lehetne.

Ősztől tavaszig azonban elfelejtődik, hogy hazánk egész területét meghódította az első világháború után Amerikából behurcolt gyomnövény. Semmivé lesz a nyári harci kedv. Így hiába, hogy törvény adta felhatalmazással büntethet 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírsággal a hatóság. Hiába a parlagfűkommandók elszigetelt akciói. Hiába az ismeretterjesztésre költött tízmilliók. Hiába minden! Újra és újra visszavonulóra kényszerülünk, ha nincsenek meg a nyertes háborúhoz szükséges feltételek: pénz, pénz és pénz, no meg elegendő hadra fogható kaszás és persze hadvezér, aki télen-nyáron összehangolja a csapatokat és az akciókat. Mert mozgósító erejű kampány, összefogás és hosszadalmas állóháború eredménye lehet a parlagfűmentes Magyarország.

Olvasóink írták

  • 2. berkabela 2010. szeptember 02. 13:58
    „Nagy lesz a pofáraesés pár év múlva.Mindenki a parlagfűvel foglalkozik,miközben a selyemkóró gyorsabban terjed,kiirthatatlan,károsabb az egészségre.Egyelőre minden szaktekintély nagyivben le......ja.Ja persze a
    parlagfűre feltett pénzből sokan megélnek.”
  • 1. smalltown 2010. szeptember 02. 00:45
    „talan nem a turistak tavolmaradasa az elsodleges problema! Sokkal inkabb, hogy az ittlakoknak elviselhetetlen az orszag. Tobbek kozt a parlagfu miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fény az alagútban?

"A tanárok többsége helyesli a főbb változásokat." Tovább olvasom