Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Pönci és Durci

JEGYZET - "Ha krumpliból meglesz a napi betevőnk, vigyorogva kibírjuk a hátralévő kis időt."
A következő gondolatmenetemnek csak akkor van értelme, ha netán működésképtelennek bizonyulna a nemzeti együttműködés rendszere. Ha mégsem valósulna meg a teljes foglalkoztatás, ha nem leszünk ipari nagyhatalom, ha idővel alábbhagyna a rezsi elviselhetetlen iramú és mértékű csökkenése… Szóval, ha mégiscsak itt, a Kárpát-medencében maradunk, mert a mondottnál messzibb a Kánaán. Ha addig még ki kellene bírnunk valamennyit. Akkor életforma lehetne a tüntető passzivitás, amit persze nem ellenállásnak mondanánk. Ez lenne a langyos dagonya, ami jó Pöncinek és Durcinak. Ők amúgy disznók, lánykori nevükön sertések, a krumplit meg burgonyának hívják.

És ha már itt tartunk: a roppant népszerű szakácsműsorokból nyilvánvaló, hogy üres spájz nincs, csak fantáziátlan háziasszony. Ha kőzetekből levest lehet kotyvasztani, akkor mi minden készíthető azokból a föld alatti barna gumókból, amit a perui művészek még kőből is kifaragtak! A várakozó életforma ideális táplálékforrása: a burgonya. Hogy miért? Felénk a termesztésének évszázados hagyománya van, pedig időbe telt, amíg rájöttünk, hogy ezúttal sem minden az, aminek látszik. Ennek a kapásnövénynek a termése mérgező, a gumója viszont a lehetőségek tárháza.

Mire kell itt gondolni? A krumplilevesre vagy a krumplipaprikásra. (Mert a krumplileves, ugye, legyen krumplileves!) Aztán a sült krumplira, a pürére, a nudlira és a tapsira, melyekhez például krumplisalátát is ehetünk. Másnap pedig krumplifőzelék legyen, természetesen babérlevéllel. A burgonyamenü végződjön szirommal vagy kőkemény édességgel, krumplicukorral. Persze csak a gyerekeknek, akik ugye, nem lehetnek pityókásak. Erről jut eszembe: a pityókából szesz is főzhető. Ezt az Unióval dacolók figyelmébe ajánlom, hiszen a Magyar Pityóka egészen bódító elnevezés lenne.

Jó hír, hogy ha krumpliból meglesz a napi betevőnk, vigyorogva kibírjuk a hátralévő kis időt. Mi itt a Dél-Alföldön a legkönnyebben, mivel mi esszük a legtöbb krumplit. Csak a disznóinkat nem a szarvasgombák felkutatására kell megtanítanunk, hanem a burgonyagumók kitúrására. Karácsonyig úgyis minden disznó – Pönci és Durci is – makkal álmodik. Igaz, fogalmuk sincs arról, mi lesz azután.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kániszmerga

˝Bár elvileg meg lehetne bírságolni, aki nem takarít fel a kutyája után, ilyenre nem igazán találunk példát.˝ Tovább olvasom