Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Pontcom

"Nem bíbelődnek fölösleges szörfözéssel. Szűk a világ, kevés az idő – az pedig pénz."
Száz éve, ha valaki útra kelt, barátai, ismerősei elmondása alapján tájékozódott, hogy a célországban – mondjuk Magyarországon – mit érdemes megnézni, hol töltheti el az éjszakát megfizethető áron, kulturált körülmények között. Ha tehette. Ha nem, nekivágott az ismeretlennek. Amikor 1910-et írtunk, még több volt a ló, mint a lóerő, az út menti fogadó, szállást kínáló korcsma, mint a szálloda, hotel vagy panzió. Fehér folt volt a Föld, és pont.

Nagyot változott a világ. Több a számítógép, mint a szarvasmarha. A világ elfér az asztalunkon, sőt a zsebünkben, mobillal is szörfözhetünk a világhálón. Ha egy külföldi Magyarországon szeretné eltölteni szabadságát, elkölteni pénzét, s még nem járt nálunk – egyszerűen „rámegy" az internetre. A legnagyobb foglalási ügynökségek naponta 150–200 ezer szállást, szobát értékesítenek világszerte. A kíváncsiak percek alatt megtudhatnak mindent: az átlag szobaártól a korábbi vendégek értékeléséig, mely skálán mutatja az értéket. Válogathatnak. És foglalhatnak.

Ezekbe a rendszerekbe be kell kerülni. A városok és a szállodák érdeke: a turizmus fellendítéséhez elengedhetetlen. Mégis Csongrád megyében, ha valaki nem Szegeden, hanem Szentesen, Csongrádon, Makón vagy Vásárhelyen szeretne éjszakázni, csalódnia kell. Több szállásszervező, -kereső portál szerint ugyanis ezeken a településeken nincs hotel – kivételt a kapuit a közelmúltban megnyitó vásárhelyi Best Western Hotel Ginkgo-Sas képez –, környékbeli opciókat ajánl Szegeden, Bács-Kiskun és Békés megyében, Szerbiában vagy Romániában. Pedig van.

Nagy segítség az internet, s még nagyobb lehet. A „fehér foltnak" számító városok is rákerülhetnek a külföldi turisták térképére. Sokan már csak az erre szakosodott szálláskereső, -közvetítő és -értékesítő portálokat használják. Nem bíbelődnek fölösleges szörfözéssel. Szűk a világ, kevés az idő – az pedig pénz. Mindenkinek. Ez 2010.

Újabb 100 évet már valószínűleg kevesen élnek meg azok közül, akik ezeket a sorokat olvassák. 2110. Lehet, akkor már nemcsak kereséshez, foglaláshoz, az utazáshoz is komputert használunk. Teleportáljuk magunkat a kiszemelt országba, városba, szállodába. Vagy vissza, illetve előre az időben, a vásárhelyi Fekete Sasba, valamint a szentesi Petőfibe.
Állj! Elszaladt velem az internet! Bepötyögöm „saját gépembe": visszaavalosagba.com. Ebbe a világba. És pont. Pontcom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paprika, cégérrel

"Keresgélni kell azokat a „hungarikumokat" árusító üzleteket, ahol eredeti szegedi fűszerpaprika kapható." Tovább olvasom