Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Pornó

JEGYZET - "Kérdés, erős középosztálytudattal bírnak-e például a két minimálbérből éldegélő családok."
A középosztály olyan, mint a pornó: nehéz lenne pontosan definiálni, de aki látja, az biztosan tudja, hogy ez az – így világította meg tegnap a miniszterelnök a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik kulcskérdését.

A hasonlat azért különösen érzékletes, mert az egyik legnagyobb óvszergyártó is tegnap publikálta felmérését, amelyből kiderül: a magyarok 82 százaléka úgy véli, nyíltan tud beszélni a szexről, 74 százaléka pedig élvezi szexuális életét.

Folytassuk hát a kölcsönös örömszerzés jegyében vizsgálódásunkat a magyar középosztályról, amelyet másképpen definiál a politika, a szociológia – és a pénztárcánk is.

Rogán Antaltól Matolcsy Györgyig többen kifejtették véleményüket a témában tegnap a Századvég konferenciáján. Előbbi szerint az tartozik a középosztályhoz, aki munkából él, adózik, jövedelméből tartja el magát és a családját. Ma Magyarországon 3,75 millió ember fizet adót. Kérdés, erős középosztálytudattal bírnak-e például a két minimálbérből éldegélő családok. De a válasz akkor sem megnyugtató, ha a KSH által mért havi 213 ezer 100 forintos bruttó átlagbért vesszük alapul. Még ezeknél az embereknél sem biztos, hogy realitás a három szoba, négy kerék. Ahogy írjuk is: egyre többen szabadulnak meg autójuktól, mert képtelenek rendszeresen fizetni a fenntartás emelkedő költségeit. Aki látja, biztosan tudja, hogy ez: az orális műfajok közé sorolható.

Nem azt mondom, hogy Gyurcsány Ferenc vagy Horn Gyula jobban értett a pornóhoz. Sőt a Nemzeti Együttműködés Rendszerének bizonyos törekvései valóban segítik egy erősödő nemzeti közép létrejöttét. Csakhogy úgy tűnik, az egykulcsos adórendszer, a végtörlesztés és árfolyamgát lehetősége, a közbeszerzési törvény módosítása is az átlagnál már amúgy is jobban élőket hozta még inkább helyzetbe. Vagyis korai öröm volt a rendszerváltás idején és az elmúlt évtizedekben azt remélni, a jóból majd mindannyiunknak több jut. Marad az oligarcházás.

Pont, mint a pornóban: nem biztos, hogy mindenki egyformán élvezi.

Olvasóink írták

  • 1. tuskóhopkins 2012. június 01. 14:31
    „nocsak-nocsak: miből lesz a cserebogár...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérünk egy asztalt József Attilának!

"Szegednek az a Virág, mint Gyulának a Százéves cukrászda vagy Sopronnak a Gyógygödör." Tovább olvasom