Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Potencia

JEGYZET - "Tévedés hazánk teljes elszigetelődéséről és hitelvesztéséről beszélni."
Akár úgy is értelmezhetjük az elmúlt hetek gazdasági fejleményeit, hogy a nemzetközi bizalom hazánk iránt most úgy áll, mint a cövek. Idei mélypontjára, 430 alá esett a  magyar államadósság-törlesztés leállásának kockázatát mutató cds-felár, amely 750 felett is járt már. 2012 legerősebb euróárfolyamát is a napokban jegyezték. Vagyis tévedés hazánk teljes elszigetelődéséről és hitelvesztéséről beszélni.

Persze a tündérmeséhez hozzátartozik Európa egyik legrosszabb inflációs kilátása, a recesszióba süllyedt gazdaság és a magas munkanélküliség is. Ezért is jelentett némi meglepetést, hogy 2010 tavasza óta kedden először csökkentett kamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, 25 bázisponttal, 6,75 százalékra.

Majd csak szeptember közepén, az ülés jegyzőkönyvének publikálásakor derül ki, a kormány által tavaly tavasszal delegált négy új tag cövekelt-e le a csökkentés mellett – ami mindenesetre bevett eszköz más országokban is a gazdaság fickósítására. De egyelőre finoman szólva is kétséges, lesz-e hatása a 25 – esetleg év végéig újabb 50 – bázispontos mínusznak a magyar gazdaság potenciájára.

Pláne, hogy Simor András jegybankelnök szerint az utóbbi idők kedvező változása sem hazánk megítélésének szólt, oka inkább a bizakodó nemzetközi hangulat – amire, tesszük hozzá, Magyarország hosszú távon csak akkor számíthat, ha a kormány megállapodik a Nemzetközi Valutaalappal. Sajtóhírek szerint ez a cél, csak az időpont kérdéses: Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Népszabadságnak nyilatkozva néhány hete nem zárta ki a tavaszi megállapodást sem. Forró időszak lesz: jövő márciusban Simor András mandátuma lejár, és az eddigi gyakorlat alapján valószínűsíthető, Orbán Viktor a partnercserében látja majd a megoldást. Ha még akkor is cicázunk az IMF-fel, és inkább a jegybanki valutatartalékból próbáljuk betömködni a költségvetési lyukakat, tényleg odalesz a bizalom. És ami most még erősnek kommunikálható, gyorsan lohadni kezd.

Márpedig a politikában is igaz a hálószobák farkastörvénye: a lenyugvó nap erejében csak egy darabig lehet bízni.

Olvasóink írták

 • 3. v.imre 2012. augusztus 30. 15:20
  „"...és inkább a jegybanki valutatartalékból próbáljuk betömködni a költségvetési lyukakat, tényleg odalesz a bizalom..."

  Egyetértve az előttem szólókkal, ez tényleg nagy vakság a jegyzet írójától. Éppenséggel Orbán Viktor kormánya tesz meg mindent az ország devizaadóssága csökkentésére, a költségvetés ilyen tehertételtől való megtisztítására. Orbán nem akarja felélni a devizatartalékot. Ellenkezőleg. Hogy is mondja a Tenkes kapitánya, mint fürdőmester - áthangolva a jegyzet írójához szólva? "Kenjük be a homlokunkat ezzel a nemes iszappal, hogy megjőjjön tőle az eszünk."”
 • 2. mediashreck 2012. augusztus 30. 14:54
  „Gabikam!

  Olvasol Te a Delmagyaron kivül mas sajtot is...?
  Voltal Te mar külföldön...?

  De, nem mergellek sem Teged, sem magamat tovabb.

  Szia.”
 • 1. scott1 2012. augusztus 30. 12:39
  „Egyesek fiatal koruk ellenére is ritkán látogatják azt a hálószobát, mivel az a potenciál már hosszú évek óta sehol... voltak akik hitték, hogy elég ha annyit állítanak, hogy Beindultak és minden máris működni fog, de ezen nem kell csodálkozni, hiszen a környezetük olyan lelkes tapssal jutalmazta érte, hogy talán még ők is elhitték... hány és hány fiatal büszke "bárdjuk" zengett a "keménységükről".
  Egyetlen merevség (talán inkább görcs) maradt fent, az is csak egyesek kezében, mivel képtelenek a mai napig a sémás írásaikon kívül bármi másra - talán a hosszú évekig tartó tapsból visszamaradó merevség tehet róla - de azért ezt potenciálnak tekinteni elég vicces! Mindenesetre komolyan :) kell venni ha a legvilágtalanabb bárd azt bizonygatja, hogy ő lát a legjobban...
  Ilyen szintű bizalomnövekedés utoljára 2010-ben volt, amikor is a bárdok által királyként tisztelt, a többség szemében csak egyszerű udvari bohócokat félreállították, erre csak az amnéziások nem emlékeznek még, vagy esetleg azok, akik görccsel a kezükbe, vakon, szemellenzőben írnak a vakvilágba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viráguralom

"Miért nem lehet egy növényt kiirtani, amely ráadásul teljesen haszontalan, és a táplálékláncban sincsen szerepe?" Tovább olvasom