Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Pótérettségi

"Meglehet, egykori matematikatanárom 23 évvel érettségim után is kevesellné ezt az összegzést, de a középszintű matematikaérettségi feladatok elvégzése után – nomen est omen – csak közepesen égtem le."
Meglehet, egykori matematikatanárom 23 évvel érettségim után is kevesellné ezt az összegzést, de a középszintű matematikaérettségi feladatok elvégzése után – nomen est omen – csak közepesen égtem le. Ami rosszabb eredmény, mint amilyen reményekkel nekivágtam, de jobb, mint amire a kollégák szemlátomást számítottak, amikor meglepetésszerűen elém tették a tételeket.

A tesztrész feladatainak többségét néhány egyszerűbb terminus előcsalogatása után egy gyakorlati ésszel gondolkodó ember meg tudta oldani. Olyasmiket kellett tudni hozzá, hogy a háromszög szögeinek összege 180 fok, a számtani sorozat összeadással képződik, hogy ápluszbészerámínuszbé az ánégyzetmínusz bénégyzet. Sőt egy kis kamatszámítás, átlagszámolás, és egy kis hétköznapi logika is belefért. A függvényanalízishez azonban már tárgyi ismeret kellett (volna). A 45 percen így persze belül maradtam.

A 135 perces rész viszont már az első – ha jól sejtem így hívják – exponenciális és trigonometriai függvények miatt a trükkök ismeretét követelte. A továbbiakban a hasáb térfogatának és palástjának képlete, majd a körkerület és a valószínűségszámítás okozott önbizalomvesztést, hogy a logaritmusfüggvényt ne is említsem. Szerencsére a 16–18-as feladatok közül csak kettő kellett, s volt is kettő, amelyre némi logikával és a kúpidom iránt érzett empátiával a hirtelen jött kihíváshoz képest elfogadható eredményt tudtam számolni.

Jelentem, az első részben 19 pont sikerült a 30-ból, míg a másodikban 42 a 70-ből. Az eredményt nagyban kímélte, hogy nem állt rendelkezésre javítókulcs...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vészhelyzeti erények

"Napról napra kevesebben nézelődtek-fotózgattak a szegedi Belvárosi hídon, és magától értetődően… Tovább olvasom