Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Presztízs

"De az is bizonyosnak látszik, hogy e bajok nem mindenkit és nem minden céget érintenek egyformán. A piacon jól eladható tudás ebben a nehéz helyzetben tán nagyobb értékké válik, mint korábban."

Amikor öt évvel ezelőtt kiadónk megalapította a Presztízs díjat, annak a tudatában tette, hogy a gazdaság helyzete meghatározó jelenünk és jövőnk szempontjából egyaránt. Ám amikor öt esztendeje első ízben adtuk át a vállalkozók elismerését szolgáló díjakat, még nem tudhattuk, hogy az ötödik díjátadó ünnepre 2008-ban éppen egy gazdasági-pénzügyi válság közepette kerül majd sor. E borús idők azonban még inkább igazolják a fél évtizeddel ezelőtti kezdeményezés fontosságát, hisz egyre többek számára válik világossá, hogy a gazdasági szférában történtek mindannyiunk életét meghatározzák.

A pénzügyi bonyodalmak fokozatosan átszervezik életünket. Az Amerikából indult hitelválság világossá tette, hogy a fejlett világ nagy része lehetőségei fölött fogyaszt, hogy e fogyasztás pénzügyi háttere sok tekintetben olyan, mint egy luftballon, amely ki is pukkadt. A hitelpiacokon kialakult káosz, a csődök, a bizalmatlanság és a likviditáshiány pedig csökkenő keresletet eredményezett, amely már a reálgazdaságban is válságfolyamatokat generál.

Most valószínűleg éppen e folyamat kezdetén tartunk. Egyelőre senki nem tudja, rossz hónapoknak, éveknek vagy éppen évtizedeknek nézünk-e elébe. Mindhárom lehetőségre vannak ugyanis forgatókönyvek.

Ami biztos: nehéz idők jönnek. A csökkenő fizetőképes kereslet forgalomcsökkenést eredményez, ami pedig visszaveti a termelést, csökkenti a munkahelyek számát és a kifizethető béreket.

De az is bizonyosnak látszik, hogy e bajok nem mindenkit és nem minden céget érintenek egyformán. A piacon jól eladható tudás ebben a nehéz helyzetben tán nagyobb értékké válik, mint korábban. Azok a vállalkozók pedig, akikben eddig is megvolt a kiemelkedő eredményekhez szükséges tudás, elszántság, akarat, innovatív készség és rugalmasság, minden bizonnyal talpon maradnak, sőt jelentősen megerősödhetnek versenytársaikhoz képest. Az ehhez szükséges elszántság nyilván megvan kitüntetettjeinkben. Ezt bizonyítják egyik korábbi Presztízs díjasunk szavai, aki szerint „válságos időkben még jobban ki kell világítani a reklámtáblát".

Úgy érzem, a mostani Presztízs díjasok is ezek között lesznek. Remélem, sikertörténetet írnak majd a következő években is, valamennyiünk hasznára. Melynek eredményeképpen nemcsak a most elnyert díj, hanem a nehéz időkben szerzett reputáció jóvoltából is valódi presztízst nyernek szűkebb és tágabb pátriánkban egyaránt.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2008. november 28. 16:35
    „A kezdeményezés követésre méltó, csak remélni merem, hogy belátható időn belül egyik "elszánt", "innovatív készségekben" nem szűkölködő, "rugalmas" kitüntetett sem kerül bíróság elé, vagy egyenesen börtönbe. Csak mert ez egy ilyen ország.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befürdünk

"Az alföldi tanyás településeket csatornázni és víztisztító berendezésekkel ellátni – ezt kell… Tovább olvasom