Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Pró és kontra

"Az ország legpatinásabb csillagtetős színházától persze joggal lehetne várni, hogy mihamarabb a legjobb, A1-es kategóriába küzdje fel magát. Mert egy klubba kell tartoznia Kapolccsal, a Szigettel és a budapesti tavaszi fesztivállal. Erre kötelezi a 75 éves múlt, az alapítók álma a magyar Salzburgról."
Kiváló minősítéssel a második legjobb, A2-es kategóriába sorolja a hazai fesztiválokat elemző független értékelés a Szegedi Szabadtéri Játékok rendezvénysorozatát. A korrektség kedvéért meg kell jegyezni: az adatfelvétel két évvel korábban, vagyis még az önállósulás és a közhasznú társasággá alakulás előtt történt, így az akkori helyzetet tükrözi. Bizonyára most sem kapna rosszabb besorolást a Dóm téri fesztivál, hiszen az elmúlt két nyár egyértelmű sikertörténet volt. Telt házas előadások, népszerű produkciók, rekordokat döntő jegybevétel.

Láthatóan komfortosabb, elegánsabb lett a vendéglátás, az internetes jegyrendelés térhódítása pedig megkönnyítette, felgyorsította az értékesítést. A korábbi és a mostani marketingmunka eredményessége közötti különbséget is zongorázni lehetne. Más a hangulata, mindenen az érződik, van felelős, gondos gazdája a fesztiválnak.

Az ország legpatinásabb csillagtetős színházától persze joggal lehetne várni, hogy mihamarabb a legjobb, A1-es kategóriába küzdje fel magát. Mert egy klubba kell tartoznia Kapolccsal, a Szigettel és a budapesti tavaszi fesztivállal. Erre kötelezi a 75 éves múlt, az alapítók álma a magyar Salzburgról. Nem adhatja alább akkor sem, ha népszínházi programot kell megvalósítania.

Biztosan bennem van a hiba, de a jövő évi műsortervet hallgatva kissé lelombozódtam a budapesti sajtótájékoztatón. Érezhetően egyre kevesebbet hajlandók kockáztatni a fesztivál vezetői. Biztonsági kűrt futnak veszélyforrást jelentő nagy attrakciók nélkül. A Macskák például tuti közönségsiker ma is – más nézőpontból viszont lerágott csont. Másfél évtizede két nyáron is játszották ugyanezt a Madách színházi rendezést összesen kilenc előadásban. Kálmán Imre örökzöldje, a Marica grófnő lesz az egyetlen újnak tekinthető saját produkció jövő nyáron. Ha sikerül olyan alkotógárdát megnyerni, mint Alföldi Róberté volt, akár a Csárdáskirálynőhöz hasonló bombasiker is lehet. Tényleg világszám a Törökországból érkező Iszlám Táncegyüttes, de őket már Budapesten és Debrecenben is lehetett látni. Visszajön a kockázatmentes Rudolf, missziónak tekinthető nemzeti operánk, a Bánk bán megismétlése.

Túl sok ötletet, eredetiséget, bátorságot nem találok ebben a kínálatban; ha osztrák, német turista lennék, aligha csigázna fel. Kiemelkedő színvonalú rendezvénnyé minősítéshez – ez az értékelés kellene az A1-es klubba lépéshez – a műsorkínálatnak is kiemelkedőnek kellene lennie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A folyondárnak nem!

"Kertszomszédunk volt Gyula bácsi, Isten nyugosztalja szegényt. Múltjához a virtigli kertészkedés is… Tovább olvasom