Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Programadás után

"A Megegyezésben Gyurcsány Ferenc a 100 lépés programhoz hasonló megoldást keresett a kisebbségi kormányzás átvészelésére."
A Megegyezésben Gyurcsány Ferenc a 100 lépés programhoz hasonló megoldást keresett a kisebbségi kormányzás átvészelésére. A recept régi: válságos időszakban kell jól hangzó, a cikluson túli jövőbe nyúló ígéreteket tenni, melyeknek gazdasági esélyeit a választók nehezen mérlegelhetik szakszerűen. Bár megvalósulásához az kell, hogy a bizonytalan forrású adócsökkentés a 2010-es választások után is folytatódjék, vagyis csekély az esély rá, azért a program maga lazított a beszorult Gyurcsány őszi politikai mozgásterén. Egyrészt népszerűsíthető egy olyan őszi időszakban, amikor az előrehozott választások megoldása is népszerűbb lesz. Másrészt pedig ez a program a kormányfő lemondása után is olyan beszédtéma maradna, amely a szocialisták kormányzati cselekvő imázsát és a kivált koalíciós partner visszacsábítását szolgálná.

Az SZDSZ egyelőre elutasította az új programot, de aligha csak egy sebtében összerakott program sorsa a tét. A liberális pártnak kockázatos ellenzékben várni a 2010-es választásokat, de elért presztízs nélkül a koalícióba visszakullogni még kockázatosabb. Így aztán Fodor Gábor nagyon tartásosan magyarázta el, hogy az új programadás csak Gyurcsány Ferenc túlélését segíti, de afelől nem hagyott kétséget, hogy egy Gyurcsány nélküli kormányban részt vennének. Vagy a kormányfő megy, vagy az SZDSZ marad ellenzékben. Az erőviszonyokat tekintve ez utóbbi sokkal valószínűbb. Ami azonban lényeges: mind az MSZP-nek, mind pedig az SZDSZ-nek érdeke, hogy a kormány sorsát eldöntő költségvetési és adótörvényeket megszavazza a parlament. Ez jelentősen csökkenti a két párt helyezkedési vitáinak fontosságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Renáta visszavág

"Az internetes fórum beindult, százával érkeztek a hozzászólások, ütötték-vágták Szeged parkolási… Tovább olvasom