Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Protokoll

"Megtanultuk azt is, hogy egyebek mellett a kórház teszi várossá a várost."
Ami történt, az „diagnosztikai tévedés", de mivel az orvos vizsgálat közben „a protokoll" szerint járt el, nem vonható felelősségre. Lényegében emiatt nem kaphat a nyitott gerinccel élő csongrádi Blázsik Patrik családja kártérítést a Legfelsőbb Bíróság szerint, és ezért nem akarta Sólyom László köztársasági elnök, hogy újrainduljon a műhibaper.

A protokoll kifejezést olvasva sokan nyilván a politikusok, diplomaták viselkedésére gondolnak, de ebben az esetben a szó egyfajta szolgálati szabályzatot jelent: pontról pontra leírja, hogy vizsgálat közben mi után minek kell következnie. A protokoll fontos, mert aki betartja, annak ezek szerint joga van a tévedéshez.

Ez a helyzet az egészségügy jelenlegi állapota miatt is nagyon érdekes. Mi egyrészt félünk, amikor be kell mennünk a kórházba. Az elmúlt években ugyanis betegként azt tapasztaltuk, hogy a mi ellátásunk színvonala elsősorban nem az orvostudomány fejlődésének állásától, hanem a kórháznak járó állami finanszírozástól függ. Másrészt megtanultuk azt is, hogy egyebek mellett a kórház teszi várossá a várost; ez egy munkahely, orvosoké, ápolóké és a technikai személyzeté, védeni kell, többnyire a szocialista kormánytól, alkalmanként tüntetéssel. Ez a tapasztalat nem csupán Hódmezővásárhelyen, de még a kilencvenes évekből Makón és Szentesen is él a köztudatban. A műhibaperekkel ezen az alapon állva nem nagyon tudunk mit kezdeni, elég baj az, ha valaki tévedés áldozatává válik – de az nem jó, hogy ilyen alapon egyre többen kérnek kártérítést. Az pedig, hogy egyesek ilyen perekből meg tudnak élni, lényegében annak köszönhető, hogy az orvosok egyre kevesebben vannak, többet dolgoznak, így tényleg sűrűbben előfordulhat, hogy elnéznek valamit.

A gyógyítókban nagy a feszültség amiatt, hogy a betegek minőségi elvárásainak a romló körülmények miatt egyre kevésbé tudnak megfelelni – ezt Domokos István, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke mondta múlt csütörtökön a szegedi megyeházán. Kórházigazgatók, orvosi érdekképviselők tiltakoztak az új finanszírozás ellen, amely ismét kevesebbet juttat működésre. Elhangzott, hogy az egészségügyben apró műtéttel is lehet nagy kárt okozni, és ilyenkor hosszú időbe telik a gyógyítás. Az jutott eszembe közben, vajon mi történne, ha egy ilyen központi intézkedésről utóbb színről színre bebizonyosodna: műhiba volt. De eddig csak az derült ki, hogy akik az egészségügyet alakítgatták Magyarországon, a protokoll szerint jártak el. Joguk volt tévedni – akkor is, ha esetleg emberek haltak meg emiatt.

Olvasóink írták

 • 3. kiskacsa 2009. július 08. 09:25
  „Hülye gondolataim vannak az esettel kapcsolatban. Ha a logika mentén megyek, akkor ÉL egy gyerek, akinek nem lett volna szabad megszületnie. Nyilvánvaló, hogy nem az orvos "rontotta el", csak nem vette észre, hogy "hibás".
  Nem is folytatom. Van úgy, hogy magammal sem értek egyet.”
 • 2. pille 2009. július 08. 09:10
  „Olyan mélységesen fel vagyok háborodva,hogy az most nem tűr nyomdafestéket!!!!!”
 • 1. kiskacsa 2009. július 08. 08:22
  „A protokoll betartása mellett is történnek "balesetek" az élet más területein is. Az iparban, közlekedésben is előfordul, hogy valaki "elnéz", elhibáz valamit, minden jószándéka ellenére. Ott sem mindig akarják elvinni a balhét, mégis mintha a gyógykezelés területén magasabb lenne az eltussolások aránya.
  OFF! Kicsit hiányolom András könnyedebb hangvételű, családias "szösszeneteit". Azokat a rövid, kis meleg hangú, kedves, néha meghökkentő írásokat. Látom persze, hogy komoly, politikai témákon dolgozik, mégis, kár volna, ha végleg eltűnne ez a melegszívű srác a közélet darálójában. Tessék néha lazítani! Van az úgy, hogy az élet szép. Akár percekig is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új balhé

"Gyurcsány úgy bukott meg, hogy egy tömegpárt élén sem tudott jövőképet mutatni." Tovább olvasom