Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Pszichothriller

"Az ország több milliárd forintos veszteséggel került ki a kampányból – ezt perli most a magyar baromfiágazat képviseletében a terméktanács."
Minden szentnek maga felé hajlik a négy mancsa. A mondat körbejárt az interneten, amikor tavaly a szentesi Hungerit – és egyben a magyar hízottliba-tartás – ellen indított kampányt a bécsi székhelyű Négy Mancs. A színtiszta képzavar azt sugallta, hogy üzlet az egész világ, és üzlet címén álszent állatvédő kampány mögé sorakozik fel a hazai baromfiipar összes (üzleti) ellensége.

Az ország több milliárd forintos veszteséggel került ki a kampányból
– ezt perli most a magyar baromfiágazat képviseletében a terméktanács. Hát ilyen se volt még! A fellépés kemény, a befejezés azonban a messzi távolba vész, és kérdés, hogy fizet-e valaki a végén. Addig azonban a hazai baromfiipar itt marad a veszteségeivel, a megtépázott hírnevével, és erre még rátesz egy lapáttal a tolltépés ellen küzdő svédek kampánya.

Mi jöhet még? Bármi, amit csak kitalálnak; akár uniós normák szerint tartják az állatokat a mezőgazdasági vállalkozók, akár nem. Erre tavaly döbbentünk rá, hiszen az országot mindeddig csak a zöld kampányok szele érintette. Fákhoz ugyan kikötözték már magukat az aktivisták – nem is került a Zengőre lokátor –, és meglegyintették a konzervgyártókat is a különböző adalékok miatt. De olyan ijesztő és a cégeket egyik napról a másikra megroppantó kampánnyal, mint amilyet 2008-ban végigéltünk, sosem találkozhattunk itthon.

Mindez ráadásul a gazdasági válság idején történt, történik, párhuzamosan azzal, hogy padlóra került és kerül ipar, mezőgazdaság egyaránt. Amikor a külföldi megrendelők még ma is egy horrorfilm bemutatásának hatására mondanak vissza hónapok alkudozása árán megszülető, családok megélhetését jelentő, már csak aláírásra váró szerződéseket.

Csak reménykedhetünk, hátha az ágazat pereskedése megállítja az újabb pszichothrillerek forgatását a magyar farmokon.

Olvasóink írták

 • 2. Logaritmus 2009. február 13. 15:42
  „10-15 éve minden a természetvédelemről, bio gazdálkodásról szól. A Hungerit semmit, ismétlem semmit nem tett ilyen irányba és most csodálkozik, hogy ezt a gyenge pontját kihasználták. A legelső alkalommal amikor célkeresztbe kerültek, le kellett volna állni a töméssel (ami lássuk be, tényleg rohadtul fáj az állatnak) és a lefizetett hangoskodóknak az arcába vágni, hogy igenis vigyáznak az állatokra a Hungeritnél, ez a máj a legfinomabb, minden mást kenhetnek a csizmatalpra.

  Ehelyett elkezdték védeni a - Nyugaton - védhetetlent, azaz hogy miért jó az ha az állat torkába fémcsövet dugva a fulladás határáig tömik őket, hogy ezzel májnagyobbodást érjenek elő. Lehet, hogy ez évszázados magyar hagyomány, és hogy a liba haszonálat és csak azért él hogy a végén jól megegyük, de ha exportra termelünk akkor a befogadó ország fogyasztói igényeit kell kielégíteni, nem pedig védeni a védhetetlent.”
 • 1. fazer 2009. február 13. 09:12
  „Úgy tudom mióta világ a világ, a libát tépik, hiszen ez is hozzájárul növekedéséhez és tömik, mert mióta furcsa (vagy kifinomult) ízléssel megáldott fajtársaink szemet vetettek a tuningolt májra, az bizony kelendő cikk. Hogy egy emberi fogyasztásra nevelt libának mennyivel okoznak nagyobb stresszt az emített eljárások, mint pl. a kismalacnak a fájdalomcsillapítás nélküli fogeltávolítás, vagy a herélés (egyik sem az ő érdekében történik), vagy éppen a pillanat, amikor a vágóhídon beleszalad a bökőbe, azt nem tudom, de gyanítom, akit ez érdekel, nem eszik semmit, aminek "arca" van (Phoebe után szabadon). A "civilizált, felvilágosult, állatvédelemben élen járó" nyugati országok közt van a bálna-tömeggyilkos Dánia, a bikát évente ezerszámra, szórakozásból leöldöső Spanyolország, a hagyományosan rókavadász Anglia.
  Ugye ép ésszel senki nem hiszi, hogy a "mancsos" akciók mögött a gazdasági érdekeken kívül van valamiféle őszinte etikai meggyőződés is?

  Piacok.
  Vissza a kályhához, illetve a rdsz.változás (?) idejébe.
  A hatalmas szovjet felvevőpiac megszűnéshez aktívan hozzájáruló magyar jobboldali kormányok nem ismerték fel idejében dacos-oroszellenes külpolitikájuk lehetséges következményeit, hogy a nyugati exportcégek éppen a Mo. által eddig kiszolgált most már orosz, ukrán piacokra fognak benyomulni. Így is történt.
  Hát ez a hajó elúszott. Bakker! Na majd az Únió!
  A fenébe, ez meg már telített!
  A hab a tortán, hogy ezzel párhuzamosan elkezdődött az import szemét beözönlése - élelmiszernek álcázva, viszont olcsón. A magyar fogyasztó árérzékeny, a magyar terméket viszont nem lehet a honi piac elvárásainak megfelelő áron előállítani (a nyugatit sem, ott a jelentős állami támogatás az orvosság), így a belföldi piac is kezd megcsappanni.
  Mo.-nak a térségben egykor vezető élelmiszer-exportőri múltja azonban azonban nem múlt el nyomtalanul, ráadásul a kedvező földrajzi-éghajlati adottságok és a jellemzően agrár-beállítottság továbbra is kiváló minőségű termékek előállítását teszik lehetővé (a kivétel itt is erősíti a szabályt :).
  Csak hát az a francos magyar átok. A széthúzás, az érdekellentétek! Csak az ne lenne! Teltek-múltak az évek, semmi nem történt.
  És most láss csodát, az utóbbi pár évben már kezdjük belátni, hogy a
  termelő-feldolgozó-kereskedő szentháromság megteremtése lehet a túlélés záloga. A széthúzást felejtsük el! Heuréka! De ez még mindig nem elég. Vonzó, jó minőségű, tradícionálisan megbízható mégis korszerű termékekkel lehet csak visszaszivárogni a régi és új piacokra.
  (Közben a magyar libamáj még ekkor is milliárdos bevételt jelent Mo.-nak.)
  Hogy ne engedjem túl bő lére: valami megmozdult, valami beindult. Ott a fény és az nem a vonat!!!

  Ekkor betoppan a képbe a bociszemű kislány a maga gyermeki naívságával, háta mögött egy komplett német agrárkartell. Kicsit később a jól fésült, oknyomozó svéd lúdasmatyi, "kandi"kamerával a tarisznyájában. Hiányoztatok! A legjobbkor!
  Rágalomhadjárat a köbön.

  Válaszlépés? Bojkottáljuk a merci, bmw, volvo, saab termékeket? Én pl. ezt teszem :D
  Lidl Raus! föliratú táblák ugye nem eu-kompatibilisek.
  Nem tehetünk mást, mint nyelünk (a liba bosszúja) és tovább lobbizunk a nem túl nagy hátszelet biztosító minisztérium segedelmével. Néha perelünk - közpénzből. Jönnek a huhogók. Ti is hiányoztatok! Próbáljuk a kevésbé árérzékeny hazai fogyasztót is meggyőzni, lehetne kicsit patriótább és tudatosabb fogyasztó, még ha mélyebben is kell a tárcába nyúlnia - viszont nem szemetet eszik, talán elhiszi. Azért közben továbbra is JÓ minőségű árut állítunk elő, felszerelkezünk a legkorszerűbb technológiával és imádkozunk, nem engednek be vágóhídra olyanokat, akik bölcsész szakon végeztek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzparancs

"Az ő közösségükben a személyes példának – a jónak és a rossznak is – nagyon nagy a… Tovább olvasom