Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Pukkantgatunk

"Azt sem veszem jó néven, ha megcéloznak egy rakétával a Széchenyi téren az óév utolsó éjjelén."
Az angyalkák énekét és a csilingelő karácsonyi melódiákat lassan kiszorítja hallójáratainkból a tűzijátékbombák durranása, a bejgliillatot a rakéták kénes füstje váltja fel. Az óévbúcsúztatást manapság a különféle pirotechnikai eszközök uralják. Beled önkormányzata például a polgármester szerint azért nem rendez tűzijátékot szilveszterkor, mert tíz-tizenöt háznál úgyis lőnek ki rakétákat, a fényeket a település szinte minden lakója élvezheti. Biztosan vannak, akik élvezik is – e sorok írója nem tartozik közéjük.

Nyilván nem az én lelki békém megőrzése embertársaim legfontosabb feladata, nem is várom el senkitől. De azt sem veszem jó néven, ha megcéloznak egy rakétával a Széchenyi téren az óév utolsó éjjelén, a Kárász utcán pedig sorban pukkannak az orrom alatt a petárdák. Az ember csak szökell, s tollkabátja bélésének szállingózó pihéi követik.

Tudom én, hogy tilos a petárdázás. Tudja az is, aki megveszi – hiszen pult alól, kézből kézbe kapja meg. Tudja a rend őre is – csak éppen sosem hallottam még olyanról, hogy valakivel megfizettették volna a 100 ezer forintos bírságot. A hatályos kormányrendelet életszerűségét ugyancsak jelzi: az általam megkérdezett eladók egyetlen olyan emberre emlékeztek, aki 4 éve visszavitt egy tűzijátéktelepet, mert nem tudta újév reggelén 6 óráig felrobbantani azt.

Én tudom, hogy tilos a petárdázás. De hogy nem a pezsgőspalackok pukkanása veri fel az én kedves kis falumban a szilveszter éjjel csendjét, az biztos. S reggel zöldell a járda az apró pirotechnikai elem után maradt fecniktől, derék német juhászunk pedig a világ végéig menekülne a durrogás elől – elődje egyszer alig talált haza egy hangos éjszaka után: neki februárig tartott a különös szilveszter.

Olvasóink írták

  • 2. micsibucsi 2010. január 01. 11:51
    „Én nagyon ellene vagyok! Magánházas környéken lakom, itt már Karácsony óta ment a puffogtatás, de ami tegnap volt az már mindennek a teteje. Miért kell embereknek állatoknak más agyalágyult piromán késztetése miatt szenvedni a zaj miatt.”
  • 1. flexsnake 2009. december 30. 01:29
    „Ez erről szól? Költözz tanyára ha nem tetszik. Vagy utazz el New Yorkba és rájössz ez itt semmi :D 100milis rakéták repülnek az ablakokból :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaváltás

"Mert az a nagy kérdés karácsony után: mit csinálják a nemszeretem ajándékkal?" Tovább olvasom