Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Rabszolgasorban

JEGYZET - ˝Mind többen látnak át a szitán.˝
A szociális munka ünnepnapját a szociális elégedetlenség napjára keresztelték a mai demonstrációt szervező ágazati érdekképviseletek. Egy éve hitegeti béremeléssel a kormány a szféra munkavállalóit, a szociális munkásokat, az idősotthoni ápolókat, a gyermekvédelemben, bölcsődékben dolgozókat, akik a jövő évi költségvetés tervezetéből azt olvashatják ki: továbbra sem számíthatnak helyzetük javulására. Egy felsőfokú szakképesítéssel rendelkező, 30 éve dolgozó munkavállaló havi bruttó 118 ezer forintot keres – innen nézve még az európai rangsorban Magyarországnak 31. helyet biztosító, egy főre jutó, havi nettó 128 ezer forintos elkölthető jövedelem is tündérmesének tűnik.

Az egyre dühösebb kormányellenes demonstrációk azt is mutatják, hogy mind többen látnak át a szitán. Miközben a miniszterelnök az első hallásra szimpatikusnak tetsző munkaalapú társadalomról papol, olyan rendszert épít, amelynek alján szinte rabszolgasorban tartott, elszegényített, jogfosztott milliók robotolnak. A kormányzat a szociális, egészségügyi és oktatási rendszer átalakításával nem csökkenteni igyekszik, inkább bebetonozza, sőt mélyíti a szegénységet. Az egymillió pluszmunkahely 2010-es ígérete virágzó gazdaságot feltételezett, mára kiderült, az Orbán-kormány a hazai kis- és középvállalkozások többségét nemhogy nem segítette, intézkedéseivel egyenesen tönkrevágta. Így új munkahelyek teremtése, bővülő piaci foglalkoztatás helyett rossz kiútnak maradt a létminimumnál is alacsonyabb éhbért garantáló tömeges közmunka.

A legfrissebb közvélemény-kutatási eredményekben nemcsak a netadó és a korrupciós botrány, hanem az is megmutatkozhat, hogy a szegényellenes politika hatásai mind jobban érintik az eddig nem túl sok szolidaritást mutató, amúgy is egyre szűkülő középosztályt. Azt a bázist, amelyből eddig sokan hívei és haszonélvezői voltak Orbán Viktor nemzeti klientúrarendszerének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képletek

˝Arra biztatták sorstársaikat, ne fizessék a havi részleteket.˝ Tovább olvasom