Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Rágótól a hajléktalanverésig

JEGYZET - „ A jól sikerült diákcsíny az „órarend" része volt. ˝
Röhög az egész osztály. Aztán sír. A jól sikerült diákcsíny az „órarend" része volt, napi szinten. Utólag visszagondolva funkciója volt: a feszültség oldása, az unalom űzése, célpontja pedig legtöbbször az egyik kitűnő – szlengben stréber, nyalizós – tanuló vagy a tanár. Általában ártatlan mókák voltak, csak az „áldozatnak" nem estek jól. De legközelebb ő is edzhette rekeszizmait. A szankciók sem maradtak el: figyelmeztetés, intő.

A hülyeség kódolt. Mindannyian rengeteg poént sorolhatunk az iskolás évekből, a bandázásokból. A padra vagy tanári székre ragasztott rágó, rajzszeg klasszikus, szinte unalmas csínynek számított. A köpő- vagy fúvócsövek – töltőceruzából kialakítva – használata már nagyobb „bátorságot" kívánt, a kenyérgalacsinok, a radírdarabok golyóként csapódtak a táblán, a felelő vagy a kipécézett, utált osztálytárs nyakán. Kacsintás, és amikor odakapott, röhögött az egész osztály, a tanár zavarát látva még jobban. És ha nem érte tetten az „elkövetőt", az áldozatot szidta le. Mert a látszat kedvéért valamit tenni kellett. Ezek – a beragasztózott kilinccsel, kormozott távcsővel – diákcsínyek. Nem kell szégyellni, nevetve mesélhetjük.

A „fejlődés" azonban töretlen: az iskolából, a kollégiumból régen kikerült az utcára. És egyre durvább. Galerik – szándékosan nem írtam baráti társaságot, még bandát sem – az USA-ban már járókelőket inzultálnak, vernek össze. Jót röhögve áldozatukon. Ez bűncselekmény, még a világ legszabadabb, legdemokratikusabb országában is. Ne legyünk álszentek: a híreket böngészve Magyarországon, a megyében is találkozhatunk ilyen esetekkel: nyugdíjasokba köt bele, hajléktalonokat ver a jövő nemzedéke. A lényeg, hogy a kipécézett ember gyenge, védtelen legyen. Mert akkor ő erős. De az osztály már nem röhög. Fél. Attól tart, ő lesz a következő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teremőrök tele

"Egy baj van: az, hogy a közfoglalkoztatásnak jövő áprilisban vége szakad." Tovább olvasom