Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Rákharc

"Szinte naponta bukkannak fel hírek arról, hogy most aztán itt a nagy áttörés."
Ha ötven fölött egyszer arra ébredsz, hogy nem fáj semmid, nincs semmi bajod, akkor már meghaltál – oktatott nemrég magyaros szarkazmussal egy idősebb ismerősöm. Bár a megállapítás túlzó, azt jól érzékelteti, milyen egészségi állapotban is vagyunk mi, magyarok. A statisztikákat elnézve nagyjából abból választhatunk, hogy fiatalabban szívinfarktusban vagy kicsit idősebben valamilyen rákban halunk-e meg.

Bár szinte naponta bukkannak fel hírek arról, hogy most aztán itt a nagy áttörés, megvan a csodaszer a rák gyógyítására, sajnos mindig kiderül, hogy messze vagyunk még attól, hogy mindenki meggyógyuljon a szörnyű betegségből. Hallottunk már oltásról és génterápiáról is ebben a témában – de ezek a kutatások még mind gyerekcipőben járnak, egyelőre csak halvány reménysugarak. Arról nem beszélve, hogy akár egy évtizedbe és több millió dollárba is belekerül, amíg valamilyen új szabadalomból alkalmazható gyógyszer lesz. Egy rákbetegnek viszont nincs ennyi ideje.

Nem szabad viszont lebecsülni a részeredményeket. Hiszen míg évtizedekkel ezelőtt gyakorlatilag a halálos ítéletét közölték azzal, akinek megmondta az orvosa, hogy rákos, ma már az időben felismert daganatos betegek jelentős részét sikerül megmenteni. Ehhez persze – nem lehet eleget hangsúlyozni – időben el kell menni orvoshoz és szűrővizsgálatokra, meg – amennyire lehet – az életmódunkkal is a megelőzésre kell törekedni. Ez ugyanis biztosabb, mint a gyógyítás. A fülünkön jön ki, hogy mozogjunk többet, együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, ne alkoholizáljunk sokat, szokjunk le a dohányzásról, felejtsük el a csülökpörköltet – de ezeket nem ártana végre komolyan is venni.

Ha pedig mégis bekerülünk a hazai kórházakba, reménykedjünk, hogy az OEP nem kezd razziába, és bünteti meg az orvosunkat. Mint azt a kaposvári szakembert, aki szembe mert menni a hazai előírásokkal, és korábban adott be egy drága gyógyszert egy végstádiumú csontvelőrákos betegnek, mint azt megengedik. Az asszony egyébként a protokoll megsértésének köszönhetően meggyógyult – de ez az OEP szerint már teljesen mellékes.

Olvasóink írták

  • 1. jq 2009. október 07. 13:14
    „Nem is tudtam, hogy a csülökpörkölt rákot okoz...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hős is ember

"Az aradi várban talán hallotta, ahogy a toronyóra elüti a hatot a hóhér, aki hozzálátott napi munkájához." Tovább olvasom