Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Ránctalanítás

"A rendszerváltás körül biztos jövőt akart a gyerekének az az ismerősöm, aki folyvást mondogatta: menj gyógyszerésznek! Igaza volt."
Éjszakait is visz? Az is nagyon jó! – unszol szelíden a patikus, miután megjáratta szemét az arcomon, és nyilvánvalóan úgy ítélte: érdemes kereskedőként bevetnie magát. A márkás arckrém – ha a nappali mellé az éjszakait is megvenném – havonta majdnem 12 ezerrel apasztaná a pénztárcámat.

A rendszerváltás körül biztos jövőt akart a gyerekének az az ismerősöm, aki folyvást mondogatta: menj gyógyszerésznek! Igaza volt. Nemcsak azért, mert ebben az országban folyamatosan tízmillió körüli a potenciális szerfogyasztók száma. Azért is, mert az 1994-ben elfogadott hazai törvény elég szigorúan megköti, kinek lehet patikája – és senki másnak. Vagyis, aki akkoriban tulajdonos vagy résztulajdonos lett egy gyógyszertárban, azt nem fenyegeti többé egzisztenciális gond. Mi több, az arckrémem ára szerint az illető egyenesen meggazdagodásra van ítélve.

A patikákban árult szépítőszerek, táplálékkiegészítők, gyógyá- szati segédeszközök árrése nagyobb, illetve nem kötött, mint a gyógyszereké. A patikusok természetesnek tartják, hogy árulnak ilyeneket. Azonnal a sztrájk jut az eszükbe viszont, ha valaki azt mondja, hogy az ABC-ben vagy a benzinkútnál is lehessen gyógyszereket venni, netán olcsóbban. Naná! Senkitől se kívánjuk, hogy a saját büdzséjének legyen az ellensége.

Két órára – majd egyre hosszabb időre – bezárnak a gyógyszertárak, tiltakozásul, ha a szakminisztérium nem veszi figyelembe a szakmainak mondott patikusérveket. Hát, meglátjuk, mi lesz a vége. Mert már akadnak gyógyszerészek, akik nem látják ördögtől valónak a liberalizációt. Azért, mert azt gondolják, akkor is megélnek, nem is rosszul, ha én ezután a benzinkútnál veszem a fejfájás-csillapítómat. Sőt akkor is, ha továbbra se veszek éjszakai arckrémet. Az övéik természetesen a legnagyobb forgalmú, leggazdagabb gyógyszertárak.

Vagyis a patikustársadalom alighanem kettéhasad a változások miatt. Széttartásukhoz nem lesz köze a politikának – annál több a pénznek. Tisztára úgy, mint valami piacgazdaságban. A szervásárlókat ez kevéssé fogja érdekelni. Az már jobban, ha a Quarelin a benzinkútnál olcsóbb, a gyerek meg patikus lehet. Mert ez továbbra is: biztos egzisztencia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válság divatja

"Aki most – a magyar demokrácia legmélyebb válsága idején – az indulatos szavak helyett… Tovább olvasom