Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Rászorulók országa

"Szinte még meleg az országos gázár-támogatási rendelet, még meg sem szavazták a városokban a közgyűlések, mennyivel emelkedjen a távhő ára, máris csalási lehetőségek ötleteit cserélgetik egymással az emberek."
Szinte még meleg az országos gázár-támogatási rendelet, még meg sem szavazták a városokban a közgyűlések, mennyivel emelkedjen a távhő ára, máris csalási lehetőségek ötleteit cserélgetik egymással az emberek. Úgy véli mindenki, csekély a lebukás veszélye, ha többfelé osztja az egy főre jutó családi jövedelmet, szinte képtelenség lesz ugyanis minden háztartást ellenőrizni. Még egy-két hónap, és a gázár-támogatási kérvények sokasága azt mutatja: Magyarország a rászorulók országa, a Szegeden élők pedig az öregségi nyugdíj alsó határán tengetik az életüket.

Lehet például variálni a bejelentett személyek számával, magunkhoz vehetünk boldog-boldogtalant, olyan fával, szénnel fűtő falusiakat, akiknek a neve más „fogyasztási helyen" még csak be sem kerül a rendszerbe. Könnyedén beírhatók „fogyasztási egységként" a nagyszülők: ha valaki mégis félne ezt hivatalos dokumentum nélkül megtenni, akkor mindössze egyórás okmányirodai sorban állással elintézheti. Az adóhatóság ugyanis még azt is csak igen bonyolult eljárással tudná megállapítani, hogy a közeli családtagok, akiket az igénylőlapra beírtak, valóban egy háztartásban élnek-e.

Ennél könnyebben csak a vállalkozók juthatnak hozzá a támogatáshoz. Náluk tulajdonképpen csak döntés kérdése, hogy a legnagyobb állami segítségre pályázva minimálbér körüli jövedelmet vallanak-e be, vagy azért annál valamivel nagyobbat, és így megelégszenek kisebb központi segítséggel. Mivel az igénylőlapon csak az elmúlt háromhavi jövedelmek átlagáról kell számot adni személyenként, még a várható kintlévőségeket is lehet úgy irányítani, hogy azok csússzanak egy kicsit.

Lesz azonban egy szűkebb réteg, amelyik majd a gáz és a távhő piaci árát fizeti meg. Ők azok a köztisztviselők, közalkalmazottak, friss nyugdíjasok, vagy más munkavállalók, akik minden fillérjük után adóztak – eddig is. Ha ráadásul mobilizálható idős szülőkkel sem rendelkeznek, számukra megszűnik a gáz- és távhőár-támogatás – januártól. Ők azok, akiknél a kimutatott egy főre jutó havi jövedelem nagy valószínűséggel nettó 94 ezer forint felett lesz.

Olvasóink írták

  • 1. x 2012. július 03. 18:35
    „http://www.delmagyar.hu/forum/raszorulok_orszaga_-_jegyzet/19/3385/?action=kifejt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büdös arany

"Mit csinál? Magyarán szólva: pénzt a szarból. És bár ez utóbbi egyáltalán nem delikátesz, nem… Tovább olvasom