Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Reform-burkoló

"Nehogy félreértse valaki: a legújabb rendelkezés, mely szerint elemi iskolai végbizonyítvány nélkül is szakiskolás lehet a 15 éves, nem arról szól, hogy a jövőben akár félanalfabéták is lehetnek a szakik. Isten ments!"
Nehogy félreértse valaki: a legújabb rendelkezés, mely szerint elemi iskolai végbizonyítvány nélkül is szakiskolás lehet a 15 éves, nem arról szól, hogy a jövőben akár félanalfabéták is lehetnek a szakik. Isten ments!

Rémálmainkban ne kerüljön elő olyan kőműves, ács, villanyszerelő, háztartási gépjavító, satöbbi, aki nem áll a helyzet magaslatán, vagyis legföljebb csak igen halovány dunsztja van a saját szakmájáról. Nem, ez a rendelkezés nem arról szól, hogy ne legyenek jó szakemberek a szakiskolát végzettek. „Mindössze" arról a több ezer gyerekről szól, akiket már csak így lehet megkísérelni menteni a végletes és végleges elkallódástól. A családjuk visszahúzó – igen, visszahúzó! – hatásától. A saját addigi felelőtlenségeiktől. Az elemi iskola tehetetlenségétől – mert képtelen kiegyenlíteni az otthonról hozott esélykülönbségeket, mert nem erre késztetik. A munkanélküliség kilátástalanságától – mert hova vennék föl a fiatalt nyolc osztály és szakma nélkül? Vagyis a leginkább hátrányban lévőknek igyekszik még egy, talán utolsó esélyt adni ez az intézkedés.

Mint ilyen, csak egyik, viszonylag gyorsan megvalósult részlete a még mindig csak tervezetben létező szakképzési reformnak. A viszonylagos gyorsaságot akár dicsérhetnénk, hiszen a legrosszabb helyzetben lévőknek a legsürgősebb minden javítás. Minden új remény. De nem hevülhetünk a dicséretig ebben a témában. Mert a hazai szakképzést igen régóta borítják be a romlás virágai, és oly hosszú ideje sajátunk ez a felismerés, és oly sokáig nem történt mégse semmi... Pontosabban az történt, hogy ellepték a szakmákat az amatőrök. Hogy a háziasszony inkább ájulást imitál, mintsem engedje a konyhai csaphoz nyúlni a „mestert", ha az ötven éven aluli. Hogy Szlovákiából importálnak a dunántúli multik szakikat, mert itt nem találnak kellően képzetteket.

Úgyhogy annak a bizonyos, állítólag már sokoldalúan egyeztetett minisztériumi koncepciónak nem kellene még sokáig heverni valamely hivatali asztalfiókban. Mert ha tegnap óta fungálna a valóság mezején, akkor is csak két év múlva hívhatnánk reformosan kiképzett burkolót az évekkel ezelőtt megkókányolt fürdőszobánkba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakat az éttermen

"Érdemes néha visszafelé is néznünk, hogy megtudjuk, miből lett a cserebogár. Ki ne emlékezne a… Tovább olvasom