Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Reformkonyha

JEGYZET - "Kevés gyereket nevelnek olyan környezetben, ahol tudatosan táplálkoznak."
Hogyan etessük meg a gyereket valami olyannal, amit nem szeret? Örök dilemmájuk ez a szülőknek, akik sok esetben a könnyebbik utat választják: sehogy. Ha nem eszi meg a karfiolt, nem kap – tökmindegy, hogy egészséges. Ezzel szemben a közétkeztetőket egyre jobban rászorítják a változatos, előírásoknak megfelelő ételek készítésére, ami meglehetősen nagy feladat elé állítja őket. De beleeresztik a levesbe a botmixert, virág alakú tésztát főznek bele, viráglevesnek nevezik, és láss csodát: egyből a kedvencek közé kerül a karfiolleves. A májból felfújtat sütnek, és attól sem rettennek meg, hogy a szegedi halászlé városában tejszínes ragulevesként tálalják a pangasiust.

Más kérdés persze, hogy mit szólnak ehhez a szülők. Míg a gyerek gond nélkül túllép a legtöbb újításon, a szülők felháborodnak. Miért adnak az ő kisfiának trikolor tésztát, és miért van egy héten kétszer krémleves? Legyen paradicsomleves, rántott hús, befőtt – azt mindegyik szereti, és jó napot. És mellesleg mutassák már meg a szakácsnak, melyik a sótartó, mert az összes kaja íztelen.

„Egyszer élünk" – csap ugyanez az apuka a hordóhasára vasárnap délben, majd az újabb csülök előtt bedob egy pirulát, hogy elbírja a gyomra a terhelést. Valószínűleg neki hiába magyarázza bárki, hogy egészségtelenül étkezik. A magyar konyha zsíros és fűszeres, áldásos hatásáról a kardiológusok és belgyógyászok hosszasan tudnának értekezni. Viszont finom – érvelnek sokan, és nem értik, miért fosztják meg a gyermeküket ettől, mindenféle tudományosságra hivatkozva.

Egy biztos: kevés gyereket nevelnek olyan környezetben, ahol tudatosan táplálkoznak. Hétvégente a legtöbb helyen zsíros pörköltek, olajos sültek és cukros sütemények kerülnek az asztalra. Ártani biztos nem árt, ha hét közben olyasmit eszik a gyerek, ami szakemberek szerint valóban neki való. Ha tízből egy felnőtt korában is ezt a mintát követi majd, már megérte a próbálkozás. Amit értékelni kell – még ha kicsit gyerekcipőben jár is.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2013. január 25. 09:58
    „Hogy okos e szerintem a mérték lényeges. Mindenesetre csak zöldet fogyasztó két középkorú ismerősöm már potencia zavarokkal küzd. Sztem ezért.”
  • 1. csonakos 2013. január 25. 09:31
    „Hát, én pangasiust biztos nem adnék a gyerekemnek! Amit bemutattak a tévében tenyésztésről és oltásos technológiáról az egyszer biztos nem egészséges, hogy telenyomják növekedési hormonokkal! Szennyezett vízben tartják! Nem véletlen esett vissza a kereslet utána az egész világon. A nagy has nem biztos, hogy csak a csülök következménye! A párolt zöldségek és a kitűnő magyar halak is hiányoznak az étrendből! A legnagyobb baj az, hogy nagyon sok gyerek nem is eszik a hétvégén rendesen mert egyszerűen nincs mit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vaktöltény

"Humánminiszterék kiszúrták a szemüket a keretszámokat helyettesítő ponthatárokkal." Tovább olvasom