Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Rehabilitációk

JEGYZET - "A cégek számára immár vonzó lehetőség megváltozott munkaképességű dolgozókat is alkalmazni."
Az együttérzésnél több kell ahhoz, hogy egy cég megváltozott munkaképességű embert foglalkoztasson. Ha a cégvezető képes is elképzelni, mit jelenthet állástalanul vegetálni, és kenyérkeresős foglalkozás után kajtatni, nem biztos, hogy alkalmazni is tudja a munkában reménykedő embertársát. A pályázati célok és pénzforrások fölött diszponáló állam beleérző képességére is szükség van ahhoz, hogy a hátrányból előny kovácsolódjon, és pénzkeresethez jusson az is, aki nem teljes értékű a munkaerőpiacon.

A pluszt jelentő állami támogatásra több példa is akad a munkafronton. Forintosítható előnynek számít – többek között – a rehabilitációs kártyával rendelkező munkavállalók utáni 75 százalékos adókedvezmény. A rehabilitációs hozzájárulás csökkentési lehetősége ugyancsak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására ösztönöz. Ez is oka annak, hogy a cégek számára immár vonzó lehetőség megváltozott munkaképességű dolgozókat is alkalmazni.

Az önkormányzatok is beálltak a sorba: az uniós és állami támogatásokat helybéli előnyökkel bővítik. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására felesküdött 12 megyebeli cég közül a legnagyobb a SZEFO Zrt.: 520 megváltozott munkaképességű dolgozójával együtt egyre több megrendelésnek örülhet. E növekedés mögé kell képzelnünk a városatyákat is. Most épp a vásárhelyiek biztosítottak új, fióktelepnyi helyet e cégnek.

Kézimunka. Eddig ezt jelentette a vásárhelyi hímzésű terítőket és nemzetiszínű zászlókat varró, dizájnos drótlámpákat hajlítgató 183 helybélinek a rehabilitációs munkahely a városellátó cégnél. Ám az ultramodern technikát, mondjuk a lézeres szabógépet is képesek irányítani a megváltozott munkaképességűek – bizonyítja majd Vásárhelyen a SZEFÓ Zrt. itteni fióktelepe. Ráadásul a lepukkant belvárosi ház átadásával két legyet ütnek egy csapásra: a SZEFO Zrt.-vel együtt rehabilitálják az épületet, ahol a jövő év közepére 175 megváltozott munkaképességű helybéli kap munkát és ezzel új életcélokat.

Olvasóink írták

  • 2. _csutak_ 2013. augusztus 10. 16:34
    „A cég keményen szelektál, mert legyen a dolgozó rokkant ellátott (új felvételes) de tudjon melózni normára.
    Jáksó úr nem ilyen céget akart amikor belevágott a cég vezetésébe anno. Volt szerencsém ismerni őt és a titkárnőjét, aki felkészítette az egyetemre, lévén Jáksó úr vak volt.
    A hölgy pedig házbelim.”
  • 1. csonakos 2013. augusztus 10. 10:34
    „Nagyon jó, hogy ez a cég ezt teszi! A jegyzet nekem azt sugallja rendben mennek a rehabilátáltak dolgai. A baj az, valójában köszönő viszonyban sincs a számuk és a foglakoztatásuk! Mondom ezt annak a tudatában épp most a trafik mutyi kapcsán tettek rehabilitált embereket földönfutóvá az országban! Ettől minden egyes munkahelynek örülök magam is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bekerítve

"Nesze neked, kivételezett úri középosztály!" Tovább olvasom