Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Rejtély marad

"A magyarcsanádi Gán fivérek, Miklós és Zoltán ügye majdnem pontosan négy évvel ezelőtt került az érdeklődés középpontjába: a testvérpárt emberöléssel vádolták, tizenöt hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban, míg végül a bíróság jogerősen felmentette őket."
A magyarcsanádi Gán fivérek, Miklós és Zoltán ügye majdnem pontosan négy évvel ezelőtt került az érdeklődés középpontjába: a testvérpárt emberöléssel vádolták, tizenöt hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban, míg végül a bíróság jogerősen felmentette őket. A rács mögött ártatlanul töltött időért – hosszas pereskedés után – fejenként 1,2 millió forintot kaptak az államtól. Hogy ez a pénz sok-e vagy kevés, nehéz eldönteni. A hazatértek ugyanis nem szívesen beszélnek arról, mi mindent éltek át a világtól elzártan. Gán Miklós mindenesetre egyszer azt mondta nekem: szomorúan mosolygott azokon, akik azzal ugratták az utcán, hogy milliomos lett. – Az ellenségemnek sem kívánok hasonlót – tette hozzá.

És most itt az újabb kártérítési ügy. A másfél évvel ezelőtti makói kettős gyilkosság volt gyanúsítottja is pert készül indítani – feltéve, hogy az állam nem egyezik meg már a kereset benyújtása előtt ügyvédjével. A két eset persze más. A nagylaki férfi bűnügye a vádemelésig sem jutott el – igaz, ő is előzetesben töltött bő egy esztendőt. És egyéb hasonlóságok is vannak. Például, hogy az emberek zöme mindkét faluban meg volt győződve a vád képtelenségéről. A Gán testvérpár visszailleszkedése talán ezért sikerült hamar Magyarcsanádon – s talán így lesz ez Nagylakon is. Ehhez ugyanis mindenekelőtt nem pénzre van szükség, hanem családra, közösségre. Emberekre, akik hisznek abban, hogy aki hazatért, annak nem tapad vér a kezéhez.

Egy-egy ilyen történetet persze így is, úgy is nehéz lezárni. Mert rejtély maradt: ki ölt a makói Szegedi utcán? És ki Magyarcsanádon? Mert hiába telt el ez utóbbi eset óta megannyi év, erre kérdésre sem tudja a választ mind a mai napig senki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Attól függ

"Csak nehogy megzavartnak érezze magát az információk súlya alatt a választó. Miután nem zavarták… Tovább olvasom