Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Remélem, meghalok, mielőtt megöregszem

"Az egykori lázadó, ma már végképp, nagy generáció tagjaiból tananyag lett az egyetemen.
Mielőtt aggódni kezdenének: nem tört ki rajtam az általános téli depresszió. Akkor mégis mire föl e cím? Pusztán annak „illusztrálására", hogy anno, 1965-ben, a talán legtalálóbb jelzővel protopunk zenekarnak titulált The Who ezt énekelte egyfajta életérzésként bele az éterbe vagy hová, és akkor ők ezt nagyon komolyan is vették. Ahogy Mick Jagger is nagyon komolyan vette, amit egy nyilatkozatában mondott, miszerint nem akarja már rozzant, vén szivarként – ő persze nem fogalmazott ilyen finoman – a Satisfactiont énekelni.

Szerencsére ő is, és Roger Daltrey a The Who-val a mai napig színpadon van. Olyannyira, hogy az egykori lázadó, ma már végképp, nagy generáció tagjaiból tananyag lett az egyetemen. (Egyfajta mellékszálként itt szeretném kérni az oktatót, tanítsa meg hallgatóságának, hogy a The Rolling Stones együttes neve semmilyen körülmények között nem fordítandó Gördülő Köveknek. A Szakadt Csavargók, akikről Bob Dylan énekelt, s ahonnan a nevük valóban jött, már annál inkább „szívderítő fordítás".) És talán az is egyfajta lázadás, hogy a ma hallgatósága sokkal inkább jár rocktörténeti kurzusokra, és kíváncsi a hozzá közel álló, ám szabadon választható tárgyakra, mint mondjuk a kötelező, és hasonlóan „izgalmas" állatökológia vagy az ókor története című kurzusokra.

Ez persze korántsem baj, csak nem árt elgondolkodni azon, mit, hogyan és mivel lehet eladni. Nem arra gondolok persze, hogy mondjuk a pun háborúkat gitárriffek közé kellene besuvasztani és hangoskönyvként kiadni – bár, ha jobban belegondolok, nem is olyan rossz ötlet –, csak arra: a „kommerszebb" tudás, amivel könnyen, gyorsan lehet még kreditpontokat is szerezni, ma már megkerülhetetlen az egyetemen. És a hallgatóság mindent meg is tesz azért, hogy a rocktörténet avatott ismerője legyen. Ez a legfontosabb.

Olvasóink írták

  • 1. joy 2008. december 05. 09:31
    „Érdekes, anno hozzánk is sokkal közelebb állt a Rolling Stones, mint Hannibal, de kreditpont nem lehetett belőle, legföljebb rendőrségi ügy, ha valaki nagyon Rollingozott, vagy Beatlesezett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyanúsítottból áldozat

"Honlapunkon Trieb Lajos két hosszú hozzászólásban kommentálta az esetet. Szerinte M. Viktor Gábor… Tovább olvasom